Reforma acordurilor Schengen ceruta de Nicolas Sarkozy este in realitate deja lansata la Bruxelles, iar amenintarile presedintelui francez reprezinta de fapt 'un mesaj de avertisment adresat in special Greciei, Bulgariei si Romaniei', au apreciat diplomati europeni, citati de AFP.
Nicolas Sarkozy a amenintat duminica cu iesirea Frantei din spatiul european fara frontiere Schengen daca nu va obtine o reforma de fond, care in realitate este deja in curs la Bruxelles si vizeaza sa permita consolidarea controalelor in caz de imigratie masiva. Aceasta este realizata in tacere la nivel european, dupa ce a fost angajata la cererea mai multor tari, in principal Franta, Italia si Germania, in primavara lui 2011, din cauza afluxului de imigranti clandestini cu ocazia Primaverii Arabe, in special tunisieni care veneau in Franta via Italia.
De atunci, acest dosar complex a fost preluat de Guvernele statelor membre, Comisia Europeana avand prerogative limitate in acest domeniu. Reforma acestui imens spatiu de circulatie fara pasaport – care include 22 dintre statele UE (cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei, Romaniei si Ciprului), plus patru tari asociate, intre care Elvetia – contine doua propunei legislative. 'Ceea ce spune Sarkozy este de fapt ceea ce negociem de mai multe luni', a apreciat un diplomat european pentru AFP.
Principala reforma studiata prevede ca statele Schengen sa poata restabili temporar controalele la frontiera cu un alt stat Schengen in cazul unui aflux de imigranti masiv si necontrolat. Si daca tara respectiva nu reuseste sa faca fata. Noua clauza de restabilire avuta in vedere ar fi temporara, pentru o perioada de sase luni, care poate fi prelungita, potrivit ultimelor discutii. Pentru a evita recurgerea la aceasta masura extrema, sunt prevazute 'mecanisme de alerta' si sunt luate in considerare proceduri de ajutor, pentru a asista tara care nu isi poate controla frontiera, inainte de a fi decisa restabilirea controalelor la granite.
O reforma laborioasa
Reforma spatiului Schengen vizeaza de asemenea sa ofere asigurari unor state care, dupa exemplul Olandei sau Austriei, sunt reticente in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei, pe care le considera insuficient pregatite. Afirmatiile lui Sarkozy 'sunt un mesaj de avertisment adresat in special Greciei, Bulgariei si Romaniei', pentru ca aceste tari sa actioneze cu mai multa determinare, a apreciat un diplomat european.
De la Bruxelles, comisarul pentru Imigratie, Cecilia Malmstrom, a avertizat ca o reforma fundamentala, precum cea ceruta de Sarkozy, ar trebui sa treaca printr-o reforma a tratatului UE, care este foarte complicata.
AFP reaminteste ca Acordul Schengen, intrat in vigoare in 1985, a fost mai intai semnat sub forma unei Conventii pur interguvernamentale intre tarile-parte. Insa intre timp a fost integrat in tratatul UE, in 1997. Astfel, unele modificari de fond vor necesita o redeschidere a acestui ultim tratat, o aprobare din partea tuturor tarilor UE si ratificari ulterioare.