x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal în Japonia: Toate privirile, indreptate asupra premierului Abe

Scandal în Japonia: Toate privirile, indreptate asupra premierului Abe

13 Mar 2018   •   12:57
Scandal în Japonia: Toate privirile, indreptate asupra premierului Abe

Presiunea a crescut marţi asupra guvernului condus de premierul japonez, Shinzo Abe, care se confruntă cu un scandal legat de relaţii de favoritism, între apeluri la demisia ministrului de finanţe, fronda opoziţiei şi popularitatea în scădere, comentează France Presse.

 

Shinzo Abe şi ministrul său de finanţe, Taro Aso, au prezentat luni scuze ''sincere'' cu privire la documentele pe care ministrul a recunoscut că le-a falsificat înainte de a le prezenta parlamentului, dar criticile nu au încetat.

'Modificarea documentelor oficiale reprezintă un act care subminează fundamentele democraţiei', a estimat cotidianul Asahi, cel care a declansat, practic, scandalul privind vânzarea unui teren aparţinând statului la un preţ subevaluat si care a fost cedat unui administrator de şcoli naţionalist, cunoscut ca fiind apropiat de premier şi soţia sa, Akie Abe.

Scandalul a provocat deja demisia unui înalt responsabil din Ministerul de Finanţe, în timp ce un alt funcţionar a fost găsit mort. Oficial, ar fi vorba de sinucidere, dar familia a cerut explicaţii autorităţilor. Taro Aso a evitat sa vorbeasca despre o posibila demisie. Totusi, el ar putea fi constrâns să renunţe la participarea la summitul G20, preconizat pentru 19-20 martie la Buenos Aires. Totul 'depinde de situaţia din parlament', au dat de inteles surse guvernamentale.

Deputaţii din opoziţie şi-au intensificat ofensiva, boicotând dezbaterile, solicitând în acelaşi timp audierea unor personaje-cheie în acest scandal, inclusiv soţia premierului. Ei au ameninţat să-şi continue mişcarea până când se va afla 'întregul adevăr', în timp ce manifestanţi au ieşit luni seara în stradă pentru a cere demisia premierului Shinzo Abe.

Un nou sondaj, publicat de televiziunea publică NHK, confirmă impactul scandalului asupra popularităţii guvernului, cu opinii favorabile la cel mai scăzut nivel de la alegerile legislative din octombrie 2017 (44%, în scădere cu două puncte faţă de luna trecută). Situaţia 'compromite şansele lui Abe de a câştiga al treilea mandat la conducerea Partidului Liberal-Democrat (PLD) în septembrie', avertizează Tobias Harris, vicepreşedintele think tank-ului Teneo Intelligence.AGERPRES

×