x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Schimb de prizonieri între SUA și Rusia. Brittney Griner și Viktor Bout au fost eliberați. Ce spune Kremlinul

UPDATE Schimb de prizonieri între SUA și Rusia. Brittney Griner și Viktor Bout au fost eliberați. Ce spune Kremlinul

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   17:03
UPDATE Schimb de prizonieri între SUA și Rusia. Brittney Griner și Viktor Bout au fost eliberați. Ce spune Kremlinul
Sursa foto: Hepta

Schimbul de prizonieri între Rusia și SUA, prin care au fost eliberați baschetbalista Brittney Griner și traficantul de arme Viktor Bout, nu a pus capăt tensiunilor dintre cele două țări, scrie AFP.

"Aceste negocieri au vizat doar schimbul de prizonieri, este probabil incorect să tragi concluzii ipotetice spunând că ar fi un pas spre ieşirea din criza pe care relaţiile noastre bilaterale le traversează în prezent", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, precizând că "Relaţiile noastre bilaterale sunt mereu într-o stare deplorabilă".

El a mai afirmat că, în urma schimbului, "un cetăţean rus care era prizonier timp de 14 ani în Statele Unite, în mod absolut ilegal, a putut să se întoarcă în ţară".

Cele două părți se acuză reciproc de faptul că rețin cetățeni în scopuri politice. Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc în ultimii ani.

ȘTIRE INIȚIALĂ După luni de negocieri, Rusia și SUA au făcut schimb de deținuți, astfel încât baschetbalista Brittney Griner a fost trimisă acasă, în schimbul traficantului de arme Viktor Bout, anunță administrațiile celor două state, scrie Reuters. 

Operațiunea s-a desfășurat, astăzi, pe aeroportul din Abu Dhabi. 

Brittney Griner a fost arestată pe un aeroport din Moscova și acuzată de posesie de droguri, întrucât deținea canabis. Ea a declarat că nu a vrut să încalce legea, folosind substanța pentru durerile provocate de accidentări. A fost condamnată la 9 ani de închisoare. 

Cunoscutul traficant de arme Viktor Bout este supranumit ''Negustorul Morţii'' și a fost încarcerat în Statele Unite și condamnat la 22  de ani de închisoare după ce a fost arestat în Thailanda în 2008, după ce a fost atras în capcană, agenți CIA pretinzând că vor să cumpere arme. 

 

×