x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scholz: Germania nu este parte beligerantă a războiului din Ucraina!

Scholz: Germania nu este parte beligerantă a războiului din Ucraina!

de Redacția Jurnalul    |    29 Ian 2023   •   20:30
Scholz: Germania nu este parte beligerantă a războiului din Ucraina!
Sursa foto: Hepta

Decizia recentă a Berlinului de a furniza Kievului tancuri de luptă, o schimbare majoră după săptămâni de demersuri, nu face ca Germania să fie o parte directă în războiul din Ucraina, a precizat cancelarul german Olaf Scholz, scrie DPA.

„Acesta este un război între Rusia şi Ucraina.”, a spus cancelarul german, sâmbătă seara, în timpul unei conferinţe de presă de la Buenos Aires, prima oprire a vizitei sale de patru zile în America Latină.

Faptul că Germania furnizează Kievului „ajutor financiar, umanitar sau arme” nu a schimbat acest lucru, a adăugat Scholz.

Germania va face tot posibilul pentru a preveni o escaladare care să ducă la un război între Rusia şi statele membre NATO, a spus el. „Pentru noi, nici nu se pune problema. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că asta nu se întâmplă.”, a adăugat el.

Comentariile cancelarului au venit după ce remarci ale ministrului de Externe german, Annalena Baerbock, au provocat reacții virulente la Moscova, la începutul săptămânii.

Baerbock a făcut apel la coeziune în rândul aliaţilor occidentali la Consiliul Europei, la Strasbourg, şi a afirmat: „Luptăm un război împotriva Rusiei, nu unul cu celălalt!”.

Media de stat ruse au folosit această declaraţie ca dovadă pentru a afirma că Germania şi alte state UE sunt părţi directe în conflictul din Ucraina, pe care Moscova refuză să-l numească război.

Scholz intenţionează, de asemenea, că continue convorbirile directe cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a încerca să facă demersuri în sensul încheierii războiului împotriva Ucrainei.

„Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt acestui război teribil, lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieţi.”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz ucraina