Premierul britanic, David Cameron și primul ministrul al Guvernului Scoției, Alex Salmond au semnat un acord care permite scoțienilor să țină un referendum în toamna anului 2014, prin care să se decidă dacă aceștia vor să rămână în Marea Britanie sau să formeze o Scoție independentă.
Referendumul va conține o singură întrebare: ”Doriți să părăsim Marea Britanie” la care se va răspunde cu da sau nu. Acordul, care a fost negociat în ultimele luni, permite și coborârea pragului de vârstă de la 18 ani la 16 ani.
"Acesta este începutul unui capitol foarte important în istoria Scoției, care permite adevărata dezbatere să înceapă”, a declarat premierul britanic, David Cameron. "Este felul în care cea mai importantă întrebare poate primi răspuns: o Scoție separată sau un Regat Unit? Eu voi pleda pentru Regatul Unit. Acum depinde de cetățenii Scoției să ia această decizie istorică. Viitorul Scoției depinde de acest verdict. Este cât se poate de important”, a adăugat Cameron.
Adjunctul primului ministru din Guvernul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că ambele părți au făcut compromisuri pentru a ajunge la un acrord, însă permisiunea de a organiza referendumul este o mare satisfacție pentru scoțieni.
Compromisul făcut de Scoția a fost să renunțe la pretențiile de autonomie financiară și administrativă, rămânând în cadrul Regatului Unit, peferând varianta referendumului care poate fi invalidat prin vot. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, scoțienii preferă să rămână o parte a Marii Britanii.
”Avem încredere că în următorii doi ani vom putea convinge scoțienii să voteze da. Să ne susținem argumentele conform cărora numai un vot da le poate garanta scoțienilor controlul asupra propriilor resurse și libertatea de a-și stabili propriul viitor”, a declarat Nicola Sturgeon.