De cateva saptamani, presedintele Germaniei, Christian Wulff, este in centrul atentiei din cauza unui credit controversat pe care l-a obtinut de la sotia unui om de afaceri, pe cand era prim-ministru al Landului Saxonia Inferioara.
Ziarul Bild a dezvaluit recent existenta unui credit de 500.000 de euro primit de la Edith Geerkens si pe care Christian Wulff nu l-a mentionat in fata Parlamentului landului Saxonia Inferioara cand a fost intrebat daca avea legaturi de afaceri cu omul de afaceri Erick Geerkens.
Cazul s-a agravat dupa ce s-a aflat ca Wulff incercase sa evite publicarea primei stiri despre controversatul credit prin intermediul unor apeluri telefonice catre conducerea ziarului Bild si grupul editorial Springer, relateaza Agerpres.
Picatura chinezeasca in acest scandal vine de la presa, potrivit careia presedintele a mintit si cand si-a explicat pozitia intr-un interviu difuzat de posturile publice de televiziune ARD si ZDF, saptamana trecuta, sustine Deutsche Welle. Contrar celor relatate de presedinte, telefonul pe care l-a dat editorilor cotidianului Bild in momentul in care tabloidul pregatea dezvaluirea cu privire la creditul secret nu ar fi avut ca scop doar amanarea cu o zi a publicarii articolului.
Saptamanalul Der Spiegel scrie ca Wullf ar fi incercat, de fapt, sa obtina de la conducerea cotidianului si a casei de presa care il editeaza renuntarea la publicare. Wulff, noteaza revista citata, a sunat nu doar la redactorul-sef al ziarului Bild, ci si pe telefonul directorului editurii Springer, lasand un mesaj in mesageria vocala a acestuia.
In apel, Wulff ar fi cerut amanarea publicarii materialului, dar ar fi pomenit si despre anumite consecinte juridice si despre o conferinta de presa in care va da in vileag metode de investigare jurnalistica folosite de ziarul Bild, relateaza media germane. Directorul editurii Springer a sunat inapoi si povesteste ca a stat de vorba cu un presedinte 'ravasit?, care l-ar fi amenintat ca, in cazul in care dezvaluirea apare in ziar, se va declansa 'un razboi intre Presedintie si editura pana la sfarsitul mandatului lui Wulff', noteaza Der Spiegel. fieful statului dezminte insa, avocatul lui Wulff sugerand, chiar, difuzarea inregistrarilor din mesageriile telefonice aflate la baza acuzatiilor aduse presedintelui.
Avocatul presedintelui sustine ca Wulff ar fi incercat doar sa protejeze viata privata a sotiei antreprenorului, cea care i-ar fi acordat, de fapt, imprumutul din care intentiona sa isi construiasca o casa.
In afara opozitiei de stanga, care ii cere demisia lui Wulff, nici strada n-a ramas impasibila. Cateva sute de protestatari s-au adunat sambata in afara palatului prezidential din Germania pentru a cere demisia sefului statului. Multi dintre cei care s-au adunat langa Palatul Bellevue si care strigau 'Wulff trebuie sa plece' si-au scos pantofii si i-au fluturat in aer, cu trimitere la manifestatiile din lumea araba, relateaza AP, citata de Agerpres. Deocamdata, cancelarul german Angela Merkel neaga zvonurile potrivit carora ar discuta cu partenerii de coalitie despre posibila inlocuire a presedintelui tarii.