Mii de combatanți irakieni din milițiile șiite, care luptă alături de forțele guvernamentale, comit crime de război cu arme furnizate de China, Iran, Rusia, SUA și țări europene, inclusiv România și state balcanice, a anunțat organizația Amnesty International, într-un raport publicat ieri, citat de Agerpres.
Documentul analizează acțiunile milițiilor paramilitare șiite, care, sub numele de Unități de Mobilizare Populară (PMU), operează în cadrul ofensivei pentru recucerirea orașului Mosul din mâinile grupării teroriste Stat Islamic. Cu toate că PMU activează în cadrul armatei irakiene și folosesc armamentul din dotarea unităților militare, cercetătorii Amnesty International au descoperit pe teren că membrii grupărilor paramilitare au comis numeroase atrocități și crime de război, care nu au ajuns în atenția justiției. Raportul Amnesty se bazează pe observații din teren și zeci de interviuri, martori, supraviețuitori și rude ale celor uciși de miliții în nordul și centrul Irakului în perioada iunie 2014 - noiembrie 2016, se arată în document. Mai mult, organizația a angajat experți în armament, care au verificat fotografii și înregistrări video cu membrii milițiilor și armele din dotare.
Preferă puștile Kalașnikov
Ei au constatat că milițiile șiite au acces la o largă varietate de arme de calibru mic, dar și armament greu provenind din 16 țări, inclusiv China, Iran, Rusia, SUA și țări europene, printre care și România. Luptătorii preferă să folosească puștile automate Kalașnikov și variante ale acestora, mai ales pentru că sunt mai puțin costisitoare decât modelele M16 de fabricație americană, care costă 3.000-4.000 de dolari. Combatanții șiiți au mai fost fotografiați cu puști semiautomate cu lunetă de fabricație românească.