Un sondaj de opinie dat publicitatii luni arata ca "nimeni nu a fost mai slab cotat decat Il Cavaliere in istoria recenta a Italiei", in timp ce Silvio Berlusconi inca mai lasa sa planeze incertitudinea in ceea ce priveste revenirea sa in politica, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.
Evocand o serie de evenimente, precum criza economica, terorismul sau decizia lui Silvio Berlusconi de a se lansa in politica in 1994, autorii sondajului efectuat intre 5 si 8 iunie pe un esantion de 1.300 de persoane de catre institutul Demos, i-au intrebat pe italieni care sunt (evenimentele) care au marcat in mod pozitiv sau negativ istoria tarii in ultimii 30 de ani.
Astfel, 55 % dintre cei intervievati, considera ca sfarsitul Guvernului Berlusconi, in noiembrie 2011, a schimbat in mod pozitiv Italia, in timp ce 64 % dintre acestia considera in continuare ca intrarea lui in politica a avut o influenta negativa.
In aceeasi maniera, intrebati despre personalitatile care au schimbat in mod pozitiv sau negativ Italia in ultimii 30 de ani, 13 % dintre italieni considera ca Il Cavaliere a schimbat-o in mod pozitiv, doar cu un procent mai multi decat cei cred acest lucru despre presedintele Italiei Giorgio Napolitano (12%).
In schimb 54 % considera ca a schimbat-o in mod negativ, foarte, foarte departe de actualul sef al Guvernului, Mario Monti, cu numai 9 % dintre pareri negative, ocupand a doua pozitie in acest clasament.
In ultima saptamana mai multe voci au anuntat revenirea in politica a lui Berlusconi, in calitate de candidat la alegerile legislative din 2013, dar acesta nu a confirmat oficial acest lucru.
"Tot ce pot spune este ca nu voi renunta la partidul Poporul Libertatii. De altfel vom reveni la numele anterior al acestuia, Forza Italia", a declarat Berlusconi intr-un interviu acordat cotidianului german Bild luni, fara a-si dezvalui in mod oficial intentiile reale.
Decizia lui Silvio Berlusconi de a reveni pe scena politica a provocat deja oarecare nemultumire, in special in propria lui tabara. Pe de o parte, generatia tanara, al carei fost favorit desemnat si secretar general al PDL, Angelo Alfano, vedea in plecarea acestuia posibilitatea reinnoirii imaginii unui partid degradat, intre altele, de scandalurile sexuale ale lui Berlusconi.
Pe de alta parte, aceasta revenire la numele "Forza Italia" care simbolizeaza un partid «proprietate» al lui Silvio Berlusconi, ii irita pe unii lideri ai PDL, printre care si fostul primar al Romei, Gianni Alemanno, provenind din Alianta Nationala (AN, de dreapta), miscarea care a fuzionat in 2009 cu Forza Italia formand PDL, si care revendica acum o anumita autonomie politica.