Turnul Eiffel inaugurează luni primul etaj, care, după reamenajare, are o spectaculoasă podea din sticlă, pavilioane noi şi mai ecologice şi un traseu muzeografic modernizat, potrivit AFP.
Cele două pavilioane dinspre est şi vest datând din 1981 au fost demolate şi reconstruite. 'Sub influenţa' stâlpilor concepuţi de Gustave Eiffel, ele urmează linia oblică a Turnului şi mizează pe transparenţă, cu faţade din sticlă.
Situat în partea de est, salonul Gustave Eiffel este o sală de recepţii şi de conferinţe dedicată profesioniştilor. În partea de vest, pavilionul Ferrié cuprinde un magazin, un restaurant şi o sală de proiecţii.
Pe întregul etaj, vitrine, ecrane şi albume numerice dezvăluie viaţa şi opera lui Gustave Eiffel, ca şi istoria Turnului, a vizitatorilor şi a imitaţiilor acestuia din lumea întreagă.
Alt punct forte al lucrărilor este reducerea amprentei Turnului asupra mediului înconjurător, datorită ameliorării performanţei energetice a pavilioanelor şi datorită faptului că o parte din energia necesară se produce la faţa locului.
Patru panouri solare cu o suprafaţă totală de 10 metri pătraţi vor acoperi jumătate din nevoile de apă caldă ale pavilioanelor Ferrié şi Eiffel, un rezervor de apă de ploaie a fost instalat sub pavilionul Ferrié pentru a alimenta instalaţiile sanitare, iar două mici eoliene vor produce aproximativ 10.000 kWh/an.
Turnul Eiffel atrage anual circa şapte milioane de vizitatori (dintre care 85% sunt străini), fapt pentru care acesta este cel mai vizitat monument cu intrare cu plată din lume.
După francezi (12,5%), cei mai numeroşi vizitatori sunt americanii (8,5%), britanicii (7,1%), italienii (6,7%) şi germanii (5,7%). De la deschiderea sa, în 1889, Turnul Eiffel a primit peste 250 de milioane de vizitatori. (Agerpres)