x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Situaţia din Siria a devenit inacceptabilă”, consideră Sarkozy

“Situaţia din Siria a devenit inacceptabilă”, consideră Sarkozy

de Marina Constantinoiu    |    26 Apr 2011   •   15:05

Roma şi Parisul sunt preocupate de situaţia din Siria şi cer regimului politic al preşedintelui Bashar al-Assad să înceteze represiunea violentă a mişcării de contestare a puterii, a declarat şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, la încheierea unei întâlniri cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care, la rândul său, a declarat că situaţia din Siria “a devenit inaccepabilă”, relatează AFP.

Franţa doreşte ca ONU şi Uniunea Europeană să ia măsuri puternice pentru a face să înceteze folosirea forţei contra populaţiei siriene, a anunţat şi Ministerul francez de Externe. “Franţa condamnă din nou, şi cu cea mai mare fermitate, escladarea represiunii populaţiei, care a culminat în ultimele zile cu utilizarea de tancuri, în special la Deraa, epicentrul mişcării de contestare a regimului politic al preşedintelui Bashar al-Assad”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. “Responsabilii de comiterea de crime din ultimele zile vor trebui să dea socoteală pentru faptele lor”, a mai spus acesta.

Armata siriana a trimis marţi întăriri în localitatea Deraa, din sudul ţării, trăgând în locuitori şi asupra unei moschei, în a doua zi după intrarea în forţă în acest oraş, pentru a contracara mişcarea de protest, relatează militanţi sirieni pentru drepturile omului. Luni, aceste operaţiuni militare au provocat moartea a 25 de persoane.

De la 15 martie, represiunea mişcării de contestare s-a soldat cu circa 390 de morţi.

Surse diplomatice susţin că luni, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia au făcut să circule în cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie care condamnă Siria.

×