x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație dramatică în Marea Britanie. PIB-ul a scăzut cu peste 20% în luna aprilie

Situație dramatică în Marea Britanie. PIB-ul a scăzut cu peste 20% în luna aprilie

12 Iun 2020   •   16:03
Situație dramatică în Marea Britanie. PIB-ul a scăzut cu peste 20% în luna aprilie

PIB-ul Marii Britanii s-a contractat în luna aprilie cu 20,4%, comparativ cu perioada anterioară. Este cel mai mare declin din 1997, când se publice aceste date, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Motivul crizei economice se regăsește în restricțiile impuse populației din cauza pandemiei de coronavirus.

"Scăderea este de aproape zece ori mai mare decât cel mai semnificativ declin de dinaintea epidemiei. Toate sectoarele economiei au fost afectate, cea mai semnificativă contribuţie la acest declin istoric venind de la baruri, educaţie, sănătate, vânzări auto. Scăderi semnificative s-au înregistrat în industrie şi în construcţii, iar comerţul Marii Britanii cu restul lumii a fost puternic afectat de pandemie", a spus Jonathan Athow, statistician ONS.

Serviciile reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii și au înregistrat în aprilie un declin cu 19%, pe fondul dificultăţilor cu care s-au confruntat agenţiile de turism şi hotelurile în urma introducerii restricţiilor.

În perioada februarie - aprilie 2020, economia britanică s-a contractat cu 10,4%.

Analiştii au estimat un declin de 18,4% în aprilie şi de 10% în perioada februarie - aprilie 2020.

"Aşa cum se întâmplă în multe economii din întreaga lume, pandemia are un impact sever asupra economiei noastre", a afirmat ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak.

Banca Angliei a avertizat că se aşteaptă în acest an la o contracţie  de 14% a economiei, ceea ce înseamnă cea mai gravă prăbuşire înregistrată de Regatul Unit în peste 300 de ani. Aceasta a estimat că PIB-ul ca scădea cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu 15% în 2021.

Scenariul la în calcul că măsurile de distanţare socială şi schemele de sprijin guvernamental sunt în vigoare până la începutul lunii iunie, după care vor fi retrase treptat.

Banca Angliei a anunțat o prăbuşire cu 25% a PIB-ului în perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul precedent, şi o dublare a ratei şomajului, până la 9%. 



 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie PIB criza economie