x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: Americanii, mai preocupaţi de Asia decât de Europa

Sondaj: Americanii, mai preocupaţi de Asia decât de Europa

14 Sep 2011   •   17:59

Americanii s-au declarat mai preocupati de soarta Asiei decat de cea a Europei, se arata intr-un studiu realizat de German Marshall Funds (GMF). Peste jumatate dintre americani (51%) considera China, Japonia sau Coreea de Sud ca fiind mai determinante pentru "interesele nationale" ale Statelor Unite decat tarile Uniunii Europene. Doar 38% dintre americani cred ca Europa este mai importanta.
Intitulat "Transatlantic Trends 2011", sondajul mai arata ca 52% dintre cei care traiesc in statele-membre ale Uniunii Europene considera ca SUA, si nu Asia, joaca un rol mai important pentru tarile din UE. In 2004, numarul americanilor interesati mai degraba de Europa decat de Asia era mult mai mare ca anul acesta, potrivit GMF. In urma cu sapte ani, 54% dintre persoanele intervievate de GMF in Statele Unite considerau ca Europa era mai importanta pentru tara lor decat Asia. Conform studiului dat publicitatii zilele acestea, americanii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani percep China mai favorabil decat persoanele in varsta intervievate. Ascensiunea puterii chineze este considerata o oportunitate de majoritatea cetatenilor din Olanda (67%), Suedia (65%), Marea Britanie (58%), Germania (57%) si Romania (51%).
Pe de alta parte, americanii tind intr-o masura mai mare decat europenii sa vada China ca fiind "o amenintare militara". "Poate ca am ajuns la un moment de rascruce in care americanii nu mai privesc spre vest, ci spre Extremul Orient", explica Craig Kennedy, presedintele GMF. "Exista totusi, pe ambele maluri ale Atlanticului, sentimentul ca Statele Unite si UE impartasesc valori comune fundamentale", observa Angelo Benessia, presedintele bancii italiene Compagnia di San Paolo.
"Din punct de vedere politic si cultural, exista in continuare Lumea Libera, chiar daca a pierdut primatul economic. Relansarea cresterii economice si redefinirea sensului sau in societatile libere si drepte ar putea fi prioritatea comuna pentru care liderii celor doua maluri ale Atlanticului trebuie sa lucreze impreuna", subliniaza Benessia.


×