x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: Britanicii îşi doresc în continuare muncitori străini

Sondaj: Britanicii îşi doresc în continuare muncitori străini

22 Aug 2016   •   11:10
Sondaj: Britanicii îşi doresc în continuare muncitori străini
Sursa foto: Evgeny Gromov/Getty Images/iStockphoto

Mai mult de 80% dintre britanici spun că îşi doresc ca muncitorii din spaţiul UE care lucrează deja în Marea Brita­nie să rămână în această ţară, arată primul sondaj referitor la imigranţi realizat aici după votul de ieşire din Uniunea Euro­peană. Chiar şi majoritatea britanicilor care au votat ca ţara lor să iasă din blocul comunitar nu vor ca imigranţii să plece. Sondajul arată, însă, că preferaţi rămân muncitorii de înaltă specializare şi mai puţin cei fără calificare.

Un sondaj realizat de thinktank-ul British Future, care vrea să iniţieze o „conversaţie naţio­nală” despre imigranţi după Brexit, arată că majoritatea covârşitoare a britanicilor vor ca imigranţii din Uniunea Europeană care lucrează deja în ţara lor să rămână, înţele­gând aportul pe care aceştia îl aduc economiei. Astfel, 84% sunt de acord cu rămânerea imigranţilor, inclusiv 77% dintre britanicii care au votat să iasă din UE la referendum. Numai 12% dintre cei care au participat la sondaj şi-ar dori ca muncitorii de înaltă specializare să plece din ţară, în timp ce 46% dintre aceştia îşi doresc ca mai mulţi să vină în ţară. 42% spun că îşi doresc ca cei deja prezenţi să rămână, dar să nu mai vină şi alţii. Pe de altă parte, 62% dintre participanţii la sondaj au declarat că şi-ar dori ca numărul muncitorilor imigranţi fără calificare să fie redus. „Cu sigu­ranţă că vor exista schimbări referitoare la politicile privind imigraţia după ce Brexit-ul va intra în vigoare”, spune Jill Rutter, directorul de strategie al „British Future”. „De aceea ne trebuie o dezbatere amplă a sistemului şi cunoaşterea opini­ilor publicului este esenţială”, a adăugat acesta. „Majoritatea oamenilor au opinii mai nuan­ţate decât cele pe care le găseşti în discursul public. Dacă ar avea de ales, votanţii ar alege chiar şi o creştere a numărului de imigranţi care sosesc în ţară”, a spus Jill Rutter. Sondajul a fost efectuat luându-se în calcul diferite categorii de muncitori şi opiniile cetăţenilor britanici. Astfel, un sfert dintre respon­denţi îşi doresc ca numărul angajaţilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor să fie redus, 27% îşi doresc mai mulţi astfel de angajaţi, în timp ce 48% vor ca numărul să rămână la fel. 40% dintre respondenţi şi-ar dori mai mulţi ingineri imigranţi, faţă de 17% care îşi doresc mai puţini. În privinţa specialiştilor în IT, a oamenilor de ştiinţă, a medicilor şi a asis­tentelor medicale, majoritatea respondenţilor, inclusiv a celor care au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, au afirmat că îşi doresc o creş­tere a imigraţiei sau măcar ca numărul să rămână acelaşi ca în prezent. Numai în privinţa muncitorilor în construcţii şi în domeniul ospitalităţii, majori­tatea a preferat o diminuare a numărului de imigranţi.

În Marea Britanie, aproximativ 3,5 milioane de angajaţi au o altă naţiona­litate. Se estimează că numărul românilor din această ţară este în jur de 200.000, majoritatea având slujbe care nu necesită o înaltă specializare.

×