"Se vorbeste de un plan de salvare de pana la 100 de miliarde de euro, dar inca nu s-a stabilit exact", a declarat un oficial european.
Teleconferinta ministrilor Finantelor din zona euro a inceput la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei).
Presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a recomandat Spaniei sa solicite asistenta prin intermediul Fondului european de stabilitate financiara (FESF), in contextul in care Madridul inca nu a cerut ajutor financiar european.
"Daca Spania se simte depasita din punctul de vedere al finantarii, trebuie sa utilizeze instrumentele create in acest sens", a spus Weidmann intr-un interviu acordat Welt am Sonntag.
Intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Volker Kauder, un apropiat al cancelarului Angela Merkel, isi exprima convingerea ca Spania va solicita asistenta financiara europeana pentru sistemul bancar.
La randul sau, Jean-Claude Juncker solicita o solutie urgenta pentru sistemul bancar spaniol, in contextul in care ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni sambata dupa-amiaza pentru a discuta despre situatia Spaniei. "Va trebui sa se gaseasca rapid o solutie", a declarat Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup, explicand ca problemele Spaniei nu se compara cu cele ale Greciei, dat fiind ca se limiteaza la sistemul bancar.
Oficiali europeni au declarat pentru Reuters ca Spania ar urma sa solicite zilele acestea asistenta Uniunii Europene pentru recapitalizarea sistemului bancar. Spania ar deveni astfel a patra tara - dupa Grecia, Irlanda si Portugalia - care solicita asistenta externa de la izbucnirea crizei din Europa.
Conform expertilor de la FMI, bancile spaniole ar trebui sa suplimenteze capitalul cu 40 de miliarde de euro.