x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spiegel: Wikileaks şi-a dezvăluit, din greşeală, sursele. Wikileaks: Spiegel dezinformează

Spiegel: Wikileaks şi-a dezvăluit, din greşeală, sursele. Wikileaks: Spiegel dezinformează

de Mihai Dumitrescu    |    Dumitrescu Mihai    |    29 Aug 2011   •   12:17
Spiegel: Wikileaks şi-a dezvăluit, din greşeală, sursele. Wikileaks: Spiegel dezinformează

Conflictul dintre fondatorul WikiLeaks Julian Assange si fostul sau purtator de cuvant Daniel Domscheit-Berg a condus la o scurgere de date confidentiale care erau in posesia WikiLeaks, informeaza Spiegel.

De la inceputul anului 2011, un fisier criptat circula pe internet, continand o serie de aproximativ 251.000 de documente ale Departamentului de Stat american. Wikileaks a obtinut fisierul in primavara anului 2010 si l-a facut public in luna noiembrie.
In vara lui 2010, Assange a stocat fisierul protejat cu parola, pe serverul WikiLeaks, intr-o locatie ascunsa, si i-a dat unui asociat parola care ii dadea acces la mai multe informatii.

Cand Domscheid-Berg a parasit organizatia impreuna cu un programator german in septembrie 2010, au luat toate datele de pe server, printre care se afla si documentul criptat. Prin urmare, Assange nu a mai avut acces la fisier.
La sfarsitul anului 2010, Domscheit-Berg a inapoiat WikiLeaks o colectie de diverse fisiere pe care le luase odata cu plecarea sa, printre care se afla si fisierul criptat. La scurt timp, sustinatorii WikiLeaks au difuzat pe internet o copie a fisierului. Ei nu au realizat ca datele contineau si fisierul criptat, deoarece nu era doar criptat, ci si ascuns intr-un subdirector.
Apoi, in primavara lui 2011, asociatul lui Assange a facut publica parola pe care a primit-o de la Assange, fara sa realizeze ca va oferi accesul la fisierul care continea datele confidentiale.
Un numar de organizatii media, incluzand SPIEGEL, au raportat continutul fisierului in Noiembrie 2010. Anumite dosare au fost retinute in intregime de la publicare, pentru a evita punerea in pericol a surselor.
Cei de la WikiLeaks au reactionat rapid la articolul din Spiegel, sustinand, intr-un mesaj pe Twitter, ca ziarul german propaga informatii incorecte, dar fara a oferi detalii.

×