x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Puţ conţinând statuia unui zeu, descoperit în Piramida Soarelui din Teotihuacan

Puţ conţinând statuia unui zeu, descoperit în Piramida Soarelui din Teotihuacan

15 Feb 2013   •   07:36
Puţ conţinând statuia unui zeu, descoperit în Piramida Soarelui din Teotihuacan

Arheologii mexicani au anunţat că au găsit statuia unui zeu numit Huehueteotl într-un puţ acoperit din vârful Piramidei Soarelui din Teotihuacan, fapt care îi face să creadă că celebra piramidă avea în vârf un templu închinat acestui zeu al focului.

Huehueteotl este o figură întâlnită în mai multe civilizaţii mezoamericane, precum cele ale olmecilor sau aztecilor. Statuile îl înfăţişează ca pe un bătrân cu picioarele încrucişate, de cele mai multe ori purtând barbă şi un rug de foc pe cap. Huehueteotl este asociat cu înţelepciunea şi autoritatea.

Arheologii au găsit statuia într-un puţ adânc de patru metri, săpat în piramidă la înălţimea de 65 de metri. Puţul era plasat sub o structură din vârful piramidei, despre care se crede că era un templu închinat zeului.

Cultura Teotihuacan a terminat construcţia piramidei în jurul anului 100 şi a distrus templul în secolul V, potrivit Institutului Naţional de Arheologie din Mexic.

Arheologii nu ştiau că puţul există în vârful piramidei în trepte. Se crede că Leopoldo Batres, arheologul care a restaurat piramida în urmă cu un secol, a astupat puţul fără să-l fi cercetat în prealabil.

Statuia este făcută din piatră vulcanică şi cântăreşte 189 de kilograme. 

×