x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

de Anca Aldea    |    Sînziana Stancu    |    09 Ian 2009   •   00:00

9 ianuarie 2009

TRANSPLANT
O româncă de 36 de ani, care locuieşte în Italia, a primit, ieri, inima uneia dintre adolescentele italience decedate la Florenţa, într-un accident de maşină, anunţă Adnkronos. Transplantul, efectuat într-un spital din Siena, a fost primul din acest an, din Italia. Intervenţia a decurs bine, dar pronosticul este deocamdată rezervat pentru româncă. O altă femeie, o italiancă, a primit plămânii uneia dintre victimele accidentului. “Le mulţumesc profesioniştilor care au lucrat pentru a concretiza acest gest de mare dragoste şi solidaritate pe care l-au făcut familiile celor două tinere donatoare”, a spus G. Gotti, directorul Institutului de transplant. (Carmen Pleşa)

EROARE

Procurorul-general din Illinois, Patrick Fitzgerald, a dat publicităţii, din greşeală, numele a 20 de martori implicaţi într-o anchetă federală. Gestul oficialului american s-a concretizat prin trimiterea, pe adresele de e-mail ale jurnaliştilor acreditaţi, a unui dosar de 62 de pagini cu acţiunea penală împotriva lui John Walsh şi a lui Charles Martin, doi dintre responsabilii companiei One World Capital Group. Jurnaliştii au primit, cu această ocazie, şi numele unor martori “secreţi”, a căror identitate trebuia să apară, în documentele publice, doar sub forma “Angajatul A”, “Clientul D”, “Persoana F”.

SPERIAŢI DE ROMÂNIA
Corupţia din România se află pe lista temerilor pe care şi le-au exprimat americanii aflaţi în afara graniţelor SUA. Potrivit unui raport publicat de AFP şi citat de Mediafax, terorismul, pirateria şi corupţia, inclusiv cea din ţara noastră, sunt cele trei ameninţări care au îngrijorat cel mai mult în 2008 companiile, organizaţiile neguvernamentale şi universităţile americane care îşi desfăşoară activitatea în străinătate. La capitolul state corupte mai sunt incluse Rusia, Ucraina şi Bulgaria. Raportul este realizat de o organizaţie semiguvernamentală, “Consiliul de securitate din străinătate”.

BERLUSCONI POATE RĂMÂNE FĂRĂ IMUNITATE
Premierul italian Silvio Berlusconi, care, după ce a revenit la putere a schimbat, imediat, legea impunităţii pentru mai-marii statului, e pe cale să piardă avantajele acesteia.
Berlusconi e certat cu legea, dar mai ales cu magistraţii, care îl urmăresc de mai mulţi ani pentru afaceri de corupţie. Prima lui grijă când a revenit în fotoliul de premier, anul trecut, a fost să facă votată de către noul său guvern o lege care prevede imunitate juridică pentru primii patru oameni în stat, pe întreaga durată a mandatelor lor. Astfel a reuşit să scape, cel puţin temporar, de două dintre cele mai răsunătoare procese de corupţie din cariera sa politică, într-unul dintre acestea fiind implicat şi un avocat britanic, soţul unui fost ministru din cabinetul lui Tony Blair. Acum se pare însă că imunitatea lui are zilele numărate, la propriu, pentru că opoziţia, condusă de celebrul magistrat anticorupţie Antonio Di Pietro, a obţinut peste un milion de semnături, adică dublu faţă de numărul necesar, potrivit legii italiene, pentru a cere în justiţie organizarea unui referendum pentru anularea legii lui Berlusconi. “Legea este anticonstituţională, pentru că introduce un dublu standard, adică numai primii patru oameni în stat nu vor putea fi judecaţi nici dacă şi-ar ucide mamele”, a comentat Di Pietro în faţa jurnaliştilor, în timp ce cobora din microbuzul înţesat cu cutiile cu semnăturile pentru anularea legii, pe care le-a depus la Curtea Constituţională.

APEL UMANITAR DIN DETROIT
O şcoală elementară din Detroit a lansat un apel pentru donaţii de hârtie şi prosoape igienice, şi becuri.
Într-o scrisoare adresată conducerii, părinţilor şi sponsorilor, directorul şcolii elementare “Academy of Americas” le cere acestora să doneze produse “absolut necesare pentru buna funcţionare a şcolii şi pentru sănătatea şi igiena elevilor”. Între obiectele de primă necesitate figurează în special hârtia igienică şi prosoapele de hârtie, becurile de 60, 100 sau 150 W şi pungile de gunoi. Şcoala va rămâne însă, în curând, şi fără rechizite. “Ne dăm seama că situaţia economică este stresantă pentru întreaga noastră comunitate, însă vă cerem ajutorul”, scrie directorul Naomi Khalil. Bugetul autorităţilor locale din districtul în care funcţionează şcoala are un deficit de 400 de milioane de dolari.

VEVERIŢE PIROMANE
Veveriţele stricătoare au reuşit să incendieze casa unui parlamentar britanic. Rozătoarele neastâmpărate se pare că au găsit drumul către cablurile electrice, pe care le-au ros şi au provocat un scurt-circuit, ce a declanşat un incendiu devastator în casa lordului Mayhew, din comitatul Kent, scrie sky.com. Din fericire, locatarul nu se afla acasă când a izbucnit incendiul. Flăcările s-au extins cu repeziciune în casa cu două etaje, distrugând aproximativ 90% din primul etaj. Cu toate acestea, parlamentarul e convins că totul va putea fi restaurat în casa ce datează din anul 1890.

×
Subiecte în articol: externe