x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

de Sînziana Stancu    |    21 Feb 2009   •   00:00

21 febraurie 2009



BULGARII ÎŞI ÎNGHEŢĂ SALARIILE
La o zi după ce Comisia Europeană a recomandat Bulgariei să îngheţe salariile bugetarilor, Guvernul de al Sofia a şi trecut la acţiune.  Instituţiile bugetare din Bulgaria vor cheltui doar 95% din fondurile pentru salarii, pentru restul de 5% fiind necesară permisiunea Consiliului de Miniştri. Sindicatele au tras un semnal de alarmă în legătură cu efectele acestei legi, estimând că vor fi afectate aproximativ 440.000 de persoane. Autorităţile bulgare au anunţat vineri că în ianuarie rata şomajului în Bulgaria a ajuns la 6,5 la sută.

CROAŢIA MAI ARE O ŞANSĂ
Croaţia mai are şanse să încheie în acest an negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, cerând progrese rapide în negocieri, care au fost umbrite de o dispută teritorială cu Slovenia, informează Reuters.  Slovenia s-a opus prin veto continuării negocierilor de aderare a Croaţiei pentru 11 capitole ­ aproape o treime ­ din cauza neînţelegerilor legate de o mică porţiune de pământ şi mare, dispută ce datează din 1991. Rehn a spus că pentru a putea încheia negocierile în acest an Croaţia trebuie să încheie discuţiile referitoare la mai multe domenii, cu ocazia viitoarei întâlniri cu oficialii UE, de la sfârşitul lunii martie, şi să deschidă negocierile în alte domenii. Preşedintele croat Stipe Mesici declarase marţi că Zagrebul ar putea să nu încheie tratativele în acest an, fiind primul oficial care recunoaşte că această ţară ar putea să nu-şi respecte calendarul negocierilor, mai ales din cauza neîncheierii unor reforme.

GUVERNUL LETON A DEMISIONAT
Preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a acceptat demisia premierului Ivo Godmanis şi a coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta. Demisia guvernului survine după săptămâni de instabilitate politică în Letonia, ţară a cărei economie a cunoscut cel mai important declin din ultimii ani, pe fondul crizei economice mondiale. Demisia premierului Godmanis a fost cerută de două mari partide ale coaliţiei guvernamentale ­ Uniunea verzilor şi a agricultorilor şi Partidul Popular, care ameninţau cu ieşirea din coaliţie în cazul rămânerii şefului executivului în post. Preşedintele leton a declarat că premierul şi-a epuizat creditul încă de-acum o săptămână, când a refuzat să aplice o reformă guvernamentală care prevedea reducerea numărului de ministere şi departamente guvernamentale. FMI şi  UE au deschis o linie de credit pentru Letonia, în valoare de 7,5 miliarde de euro, pentru a o ajuta să îşi stabilizeze bugetul.

×
Subiecte în articol: externe