9 februarie 2009
SURPRINDERE
Ministerul de Externe ucrainean este surprins că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie privind Marea Neagră nu ia în considerare prezenţa Insulei Şerpilor şi lungimea litoralului Ucrainei şi României. Afirmaţia a fost făcută de ministrul adjunct de Externe, Oleksandr Kupcişin, într-o conferinţă, potrivit ediţiei electronice a Kyiv Post.
BEŢIE MORTALĂ
Un tânăr român, în stare de ebrietate, a furat o maşină la Roma şi a accidentat mortal un localnic, aflat la volanul altei maşini. Apoi românul a intrat într-un bar şi a cerut o bere, a relatat Corriere della Sera. Zeci de martori ai incidentului au fost la un pas să-l linşeze, dar carabinierii au intervenit, scoţându-l din mijlocul mulţimii care cerea răzbunare şi l-au dus în arest.
DECAPITARE
O grupare talibană din Pakistan, despre care se crede că are legături cu reţeaua terorist-islamistă Al-Qaeda, a anunţat că l-a decapitat pe inginerul polonez Piotr Stanczak, răpit în septembrie trecut. BBC citează un purtător de cuvânt al grupului de talibani potrivit căruia polonezul a fost omorât după ce guvernul din Pakistan nu a respectat o dată-limită pentru eliberarea militanţilor islamişti din închisori. Premierul polonez Donald Tusk a afirmat că autorităţile de la Varşovia au primit "confirmarea neoficială" că inginerul a fost ucis. Dar, oficiali pakistanezi nu pot confirma informaţia talibanilor.
INDIGNARE
Şeful Executivului de la Sofia, Serghei Stanişev, a trimis un protest conducerilor posturilor tv ITN şi CNN, pentru a-şi exprima "indignarea" faţă de felul în care Bulgaria a fost prezentată. Potrivit Novinite, protestul a fost făcut în contextul în care un reportaj realizat de ziaristul Robert Moore, de la ITN, a prezentat condiţiile de viaţă ale locuitorilor din Plevna în timpul recentei crize a gazelor. Bulgarii susţin că reportajul a fost filmat într-o clădire locuită cu precădere de ţigani. Un reporter de la canalul bulgar a afirmat ulterior că ştirea ITN este falsă, după ce a descoperit că imobilul nu a avut niciodată încălzire centrală şi locatarii se încălzesc cu lemne, nicidecum cu gaze.
ÎNTÂLNIRE
Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a avut duminică, la München, o întâlnire cu consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, James Jones. Acesta este primul contact direct al diplomaţiei române cu un reprezentant al noii Administraţii americane. Cristian Diaconescu şi James Jones au abordat "principalele direcţii de cooperare politică cu noua administraţie de la Washington, dezvoltarea parteneriatului strategic între România şi SUA, domeniile de colaborare politico-militare şi de securitate în Irak, Afganistan şi bazinul Mării Negre", potrivit unui comunicat MAE. (MFM)
SPIONI
Serviciile de informaţii din cel puţin 20 de ţări, printre care se numără şi aliaţi din NATO, sunt implicate în operaţiuni de spionaj în Marea Britanie, a informat Sunday Telegraph, în ediţia electronică. Rusia şi China dispun de cele mai active reţele de spionaj în Marea Britanie, însă este posibil ca şi unele state europene, inclusiv Franţa sau Germania, să desfăşoare operaţiuni de spionaj pe teritoriul britanic, conform unui document guvernamental care afirmă că Marea Britanie reprezintă "un obiectiv de spionaj cu grad ridicat de prioritate" pentru 20 de agenţii străine. Pe lista serviciilor de spionaj active în Marea Britanie se află cele din Iran, Siria, Coreea de Nord şi Serbia. Agenţii străini se concentrează asupra informaţiilor secrete legate de industria militară, de optică, genetică, aviaţie, comunicaţii şi vizează tot mai mult companiile comerciale. (MFM)
AFGANISTAN
Conflictul din Afganistan va fi mult mai dificil decât cel din Irak, a apreciat duminică emisarul american pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke, citat de AFP. "N-am văzut niciodată ceva asemănător cu dezordinea pe care am moştenit-o" în Afganistan, a spus Holbrooke la Conferinţa pentru securitate de la München. Holbrooke a apreciat că situaţia din Afganistan "pune în joc, pentru prima dată, securitatea internă a ţărior implicate" în conflict. Holbrooke este artizan al Acordurilor de pace de la Dayton, care au pus capăt, în 1995, războiului interetnic din fosta Iugoslavie.
ARESTAT
Artistul care a creat portretul preşedintelui Barack Obama, devenit imaginea campaniei acestuia pentru Casa Albă, a fost arestat vineri seara la Boston pentru graffiti, a anunţat presa americană, citată de AFP. Shepard Fairey, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat şi plasat în detenţie provizorie în apropiere de Institutul de Artă Contemporană din Boston, unde are o expoziţie. Potrivit cotidianului Boston Herald, două mandate de arestare au fost emise pe numele artistului luna trecută, pentru că a făcut desene cu sprayul pe zidurile mai multor clădiri din oraş. Artistul mai are un litigiu şi cu agenţia americană de presă Associated Press (AP), care susţine că celebrul portret a fost realizat pe baza unei fotografii a agenţiei. (MFM)
NAZURI LA PUŞCĂRIE
Un lider mafiot, Meir Abergil, închis în Israel, a cerut să fie mutat din camera pe care o împarte cu fratele său, pentru că acesta fumează mult, iar condamnatul se teme pentru sănătatea lui, a informat Israel News. Avocatul lui Meir Abergil a trimis o scrisoare conducerii administraţiei penitenciarelor din Israel, spunând că Yitzhak Abergil, fratele lui Meir, este un fumător înrăit, iar clientul său este foarte sensibil la fumul de ţigară şi e îngrijorat de efectele fumatului pasiv. (MFM)
TRAFIC DE PERSOANE
Numărul cazurilor de trafic de persoane în Olanda a crescut în 2008 la 809 cazuri, faţă de 716 în anul precedent, informează Dutch News. Cele mai multe victime provin din Ungaria şi China. Din ce în ce mai puţine victime provin din sud-estul Europei, din ţări ca România sau Bulgaria, indiciu că s-au schimbat rutele traficului de persoane. Aproape toate victimele (763 din 809) sunt femei, aproximativ 60 la sută dintre acestea fiind obligate să se prostitueze sau să lucreze în "saloane de masaj". (MFM)
Citește pe Antena3.ro