Sub preşedinţia lui Donald Trump, Statele Unite ale Americii par dispuse să renunţe la rolul lor de apărător al drepturilor omului pe plan internaţional, de aceea alte democraţii ar trebui să preia conducerea în acest domeniu, a estimat organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), citată joi AFP.
"Tare mă tem că pierdem vocea Statelor Unite ca apărător al drepturilor omului la nivel mondial", a declarat directorul executiv al HRW, Kenneth Roth, într-o conferinţă de presă miercuri la Geneva. Acest lucru ar putea avea consecinţe dezastruoase, deoarece Washingtonul este de mult timp o "voce importantă pentru societatea civilă, pentru spaţiul civic în multe ţări", a adăugat el.
În această privinţă, Kenneth Roth spune că se teme că guverne din întreaga lume vor fi tentate să "profite de ocazia accederii la putere a lui (Donald) Trump pentru a reprima disidenţa". El a condamnat, de asemenea, o serie de măsuri luate de când Trump şi-a preluat oficial atribuţiile de şef al administraţiei de la Washington, între care restricţiile anunţate privind primirea refugiaţilor şi a migranţilor, precum şi un decret care interzice finanţarea de către SUA a organizaţiilor neguvernamentale internaţionale care susţin avortul.
"Acest lucru nu este de bun augur pentru leadershipul american în materie de drepturi ale omului", a subliniat directorul HRW, potrivit căruia "vom avea nevoie urgentă ca alte guverne să se plaseze în prima linie", citează Agerpres.
Statele europene nu vor putea totuşi să poarte această povară singure, a mai subliniat el şi a cerut şi altor ţări democratice să se mobilizeze în acest sens, avertizând totodată împotriva "creşterii globale a populismului".