x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor să stea în coasta Rusiei

SUA vor să stea în coasta Rusiei

de Sînziana Stancu    |    06 Feb 2010   •   00:00

SUA sunt foarte hotărâte să amplaseze rachete cât mai aproape de Rusia, România fiind ţara cea mai convenabilă pentru acest proiect.

Presa rusă a făcut imediat comentarii cu privire la posibilitatea ca ţara noastră să fie gazda unui eventual scut american antirachetă. Pravda scrie că amplasarea de rachete americane în România nu va îmbunătăţi securitatea în regiune, dar oficialii americani şi români nu par prea interesaţi de acest aspect.

Decizia României de a găzdui pe teritoriul său rachete interceptoare de tip SM-3 va extinde sistemul de apărare antirachetă către sudul Europei. Făcând referire la afirmaţia categorică a preşedintelui României că sistemul vizează posibile ameninţări dinspre Iran şi nu Rusia, publicaţia rusă se întreabă „care ar putea fi ţintele rachetelor interceptoare instalate în România? Coreea de Nord este prea departe. România este mai aproape de Iran decât Polonia sau Cehia, dar acest stat se află oricum la o distanţă prea mare. În plus, Turcia este membru al NATO şi are graniţă comună cu Iranul. De ce nu s-ar construi o bază de rachete acolo?".

Rusia este foarte aproape. Între România şi baza navală rusească de la Sevastopol sunt circa 500 de kilometri. Zonele sudice ale teritoriului Rusiei sunt şi ele aproape. Chiar dacă baza militară americană din România nu va reprezenta o ameninţare pentru Moscova, după cum a afirmat Traian Băsescu, Rusia nu este încântată de o asemenea învecinare.

Expertul militar rus Vladimir Dvorkin susţine că includerea ţărilor est-europene în planul american de apărare antirachetă va adăuga nuanţe negative interacţiunii generale între Occident şi Rusia în domeniul securităţii.

Moscova avertizase anterior că, în cazul în care Statele Unite continuă să dezvolte scutul antirachetă fără participarea Rusiei, atunci va căuta o cale alternativă de a restabili echilibrul de forţe.

×
Subiecte în articol: externe