x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit-ul cărtelii

Summit-ul cărtelii

de Irina Cristea    |    21 Iun 2007   •   00:00
Summit-ul cărtelii
Sursa foto: GERARD CERLES/

Statele membre ale Uniunii Europene intră azi in "ringul" Consiliului European de vară pentru negocieri dure şi fără multe sorţi de izbăndă, in ciuda avertismentelor primite din partea Comisiei.O reuniune "in forţă", cu o agendă delicată, in care fiecare stat membru va incerca să tragă cu dinţii de propria poziţie, fie că in discuţie sunt viitorul sistem de vot din cadrul Uniunii, infiinţarea unui post de ministru de Externe sau puterea parlamentelor naţionale.

Uniunea Europeană se strănge la sfat

Statele membre ale Uniunii Europene intră azi in "ringul" Consiliului European de vară pentru negocieri dure şi fără multe sorţi de izbăndă, in ciuda avertismentelor primite din partea Comisiei.

O reuniune "in forţă", cu o agendă delicată, in care fiecare stat membru va incerca să tragă cu dinţii de propria poziţie, fie că in discuţie sunt viitorul sistem de vot din cadrul Uniunii, infiinţarea unui post de ministru de Externe sau puterea parlamentelor naţionale. Aşa se anunţă Consiliul European care incepe azi la Bruxelles, cu participarea şefilor de stat şi de Guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, şi la care Romănia va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu.

AVERTISMENT. Cu o zi inainte de inceperea reuniunii, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat statele membre spunănd că menţinerea unei linii dure in negocierile din zilele următoare nu va fi in avantajul lor. "Apăraţi-vă poziţia, insă nu veniţi cu «linii roşii», «veto-uri» sau alţi termeni care nu sunt cuvintele potrivite pentru o Uniune care se vrea eficientă. Un eşec ne-ar incetini activitatea in toate domeniile. Mecanismele de coerenţă şi de solidaritate vor fi slăbite de umbra eşecului şi increderii dintre state membre", a spus portughezul.

Declaraţia lui Barroso intervine pe fondul unor tensiuni greu de ascuns intre căteva state membre. Totul porneşte de la proiectul Constituţiei Europene. Germania, aflată la prezidiul ultimului summit de pe agenda sa, incearcă să o prezinte sub forma unui tratat simplificat, care să păstreze principalele puncte ale documentului respins in 2005 prin referendum de Franţa şi Olanda. Un acord se anunţă insă greu de obţinut.

CINE CE VREA. Polonia nu este de acord cu sistemul de vot prevăzut in proiect. De altfel, proiectul de tratat pregătit de preşedinţia germană a UE menţionează intr-o notă de subsol opoziţia polonezilor faţă de un sistem de calcul al voturilor cu dublă majoritate in cadrul Uniunii Europene.

Marea Britanie şi Cehia nu sunt de acord cu crearea unui post de "ministru de Externe", care să dea glas unei poziţii europene comune şi coerente in chestiunile de politică externă. Tot Marea Britanie doreşte restabilirea dreptului de veto pentru deciziile europene privind sistemul juridic, in timp ce Olanda cere puteri sporite pentru parlamentele naţionale, inclusiv posibilitatea ca acestea să respingă o directivă europeană. Atăt Comisia, căt şi Parlamentul European se opun categoric acestei propuneri, motivănd că ar rupe echilibrul intre instituţii. Tot Olanda cere includerea in noul tratat a condiţiilor pentru ca un stat să poată adera la Uniune in viitor."Intălnirea va fi dificilă şi va fi mult de muncă", a rezumat situaţia premierul suedez Fredrik Reinfeldt.

Sfat

"Apăraţi-vă poziţia, insă nu veniţi cu «veto-uri» sau alţi termeni nepotriviţi pentru o Uniune care se vrea eficientă"

Jose Manuel Barroso,Preşedintele Comisiei Europene

Sceptic

"Nu există nici o propunere pe masă despre care să ştim că va trece, dar avem

la dispoziţie două zile"

Matti Vanhanen,Premierul Finlandei

×
Subiecte în articol: externe europene