Pornit din Argentina şi Uruguay, tangoul a cucerit, pas cu pas, toată lumea, iar începând de astăzi "a aderat" la Patrimoniul imaterial mondial al UNESCO, în cadrul unei reuniuni la Abu Dhabi, scrie AFP.
Ameninţat uneori cu degradarea şi chiar cu dispariţia, Patrimoniul imaterial reuneşte diferite practici, cunoştinţe, meştesuguri, obiceiuri recunoscute în sânul unor grupuri sau comunităţi, manifestându-se, de pildă, prin tradiţii sau expresii orale, arta spectacolelor de orice fel, diferite practici sociale, ritualuri, evenimente festive şi multe altele. Patrimoniul imaterial al UNESCO vine să completeze patrimonioul mondial "material", ce conţine sute de situri naturale şi culturale.
DIN POPOR
Tangoul s-a născut la începutul secolului al XX-lea, în mediile populare din Buenos Aires şi Montevideo, în bazinul fluviului Rio de la Plata, care separă Argentina de Uruguay - într-o regiune cu un bogat mozaic de culturi şi populaţii, de la autohtoni până la descendenţii sclavilor şi la imigranţii europeni. Între alte bunuri din Patrimoniul imaterial al Unesco, se numără şi desenele pe nisip din Vanuatu, teatrul japonez Nogaku sau teatrul sicilian de marionete de la Opera dei Pupi. În 2008 şi preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, îi venise ideea de a cere înscrierea în Patrimoniul imaterial a gastronomiei franceze, însă anul acesta, la reuniunea de la Abu Dhabi, nu şi-a mai depus cererea.
Citește pe Antena3.ro