x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Ţarul globalizării", in fruntea Bancii Mondiale

"Ţarul globalizării", in fruntea Bancii Mondiale

de Anca Aldea    |    31 Mai 2007   •   00:00
"Ţarul globalizării", in fruntea Bancii Mondiale
Sursa foto: MANDEL NGAN/

Banca Mondială are din nou preşedinte. Statele Unite au numit, potrivit tradiţiei, un succesor in fruntea instituţiei financiare, in persoana lui Robert Zoellick.

Un nou inceput - Casa Albă i-a ales succesor lui Paul Wolfowitz

Banca Mondială are din nou preşedinte. Statele Unite au numit, potrivit tradiţiei, un succesor in fruntea instituţiei financiare, in persoana lui Robert Zoellick.

George W. Bush, preşedintele Statelor Unite, l-a ales ieri pe Robert Zoellick, un susţinător al liberului-schimb, un diplomat şi un specialist al comerţului internaţional, in funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale (BM). Astfel este inchis un capitol important din istoria instituţiei financiare, zguduită recent de un scandal neobişnuit, in care a fost implicat fostul preşedinte Paul Wolfowitz. Deşi a fost susţinut constant de actuala Administraţie americană şi a primit chiar suportul personal al preşedintelui Bush, Wolfowitz a fost nevoit să demisioneze la 17 mai, după ce a provocat o criză fără precedent, incercănd, in urmă cu aproximativ două luni, să-şi promoveze iubita pe scara ierarhică a BM.

PREŞEDINTELE. Ca diplomat şi apropiat al unor oameni cu influenţă din lumea intreagă, Zoellick este considerat ca singura variantă viabilă care poate recăştiga increderea, reconstrui credibilitatea şi repara relaţiile incordate din interiorul BM, dar şi pe acelea cu ţările membre ale instituţiei financiare.

Zoellick a fost adjunct al secretarului de stat Condoleezza Rice şi reprezentant american al comerţului. S-a remarcat pentru rolul jucat in negocierile care au condus la aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului, in eforturile Administraţiei lui Bush senior care au condus la incheierea războiului rece, in soluţionarea crizei umanitare de la Darfur (Sudan), dar şi in unificarea, in urmă cu 18 ani, a celor două Germanii, scrie Der Spiegel.

In vărstă de 53 de ani, Robert "Bob" Zoellick este un tip sportiv, cu mustaţă discretă, grizonată. El lucrează, din iunie 2006, la Banca privată Goldman Sachs, unde a avut deja, in trecut, un rol de consilier internaţional. Pentru intreaga sa carieră, Zoellick a fost numit, in urmă cu patru ani, "ţarul american al globalizării".

×
Subiecte în articol: externe