x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teheranul critică "extremismul" UE faţă de Iran

Teheranul critică "extremismul" UE faţă de Iran

05 Mar 2018   •   10:27
Teheranul critică "extremismul" UE faţă de Iran

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, critică "extremismul" de care, în opinia lui, dau dovadă ţările Uniunii Europene (UE) faţă de Iran, informează luni AFP. 

"Pentru a menţine SUA în acordul asupra programului nuclear iranian, ţările europene dau dovadă de extremism şi aceasta va dăuna în cele din urmă politicii Europei", a declarat Zarif într-un interviu publicat luni în cotidianul reformist Etemad, cu numai câteva ore înainte de o întrevedere, la Teheran, cu omologul său francez. 

Zarif urmează să aibă la mijlocul zilei de luni o întrevedere cu ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian. Acesta intenţionează să-i ceară Iranului garanţii împotriva programului său balistic şi ambiţiilor sale regionale, pentru a încerca să salveze acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian, din care SUA ameninţă să se retragă. 

Însă, "orice acţiune pentru a mulţumi partea care a încălcat cel mai mult acordul nuclear este inutilă", a atenţionat Zarif în interviul pentru Etemad. 

"La ora actuală, două grupuri au încălcat acordul nuclear: SUA şi europenii. Americanii din cauza politicii Washingtonului, iar europenii din cauza politicii SUA", a spus el. "Europenii, din cauza politicii SUA, nu au putut să-şi respecte angajamentele, în special în domeniul bancar. În consecinţă, aceste două grupuri nu sunt în situaţia de a fixa condiţii pentru ţara care şi-a respectat în totalitate angajamentele", a adăugat ministrul iranian. 

În timp ce Parisul acuză Iranul că vizează poziţii de "hegemonie" în Orientul Mijlociu şi cel Apropiat, Zarif a amintit de nemulţumirile Iranului la adresa Occidentului şi i-a atenţionat pe europeni. 

El a denunţat sprijinul adus Occidentului pentru Irak şi împotriva Iranului în timpul războiului în care s-au confruntat cele două ţări în perioada 1980-1988, precum şi sprijinul politic şi militar pe care îl acordă astăzi SUA, Franţa şi Marea Britanie "agresorului" Arabia Saudită în Yemen. AGERPRES

×