Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a ajuns astazi la baza navala chineza de la Qingdao, unde se afla Statul major al flotei chineze din nord. Aceasta vizita este o premiera pentru un sef al Pentagonului si are loc la o zi dupa o conferinta de presa sustinuta de Panetta la Beijing in cursul careia acesta a dat asigurari ca noua strategie militara a Washingtonului nu vizeaza impiedicarea dezvoltarii Chinei, ci "extinderea rolului sau", potrivit AFP.
Pentagonul este interesat de modernizarea flotei chineze, fiind preocupat de eforturile chineze in ceea ce priveste productia de rachete balistice si de croaziera, susceptibile de a ameninta puterea navala si aeriana americana in Pacific.
In timpul vizitei sale, Panetta a adoptat un ton conciliant, oferind Chinei posibilitatea de a lucra cu SUA ca un partener pentru a raspunde amenintarilor comune, cum ar fi catastrofele naturale sau pirateria.
China si Japonia ar putea declansa un razboi
Actualele dispute teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China si mai multe tari din regiune, ar putea declansa un razboi in cazul in care guvernele respective continua "provocarile", a declarat duminica seara secretarul american al Apararii, Leon Panetta.
"Sunt preocupat atunci cand vad tari angajate in diverse provocari care ar putea declansa violente si, in final, ar putea duce la un conflict", a afirmat Panetta, aflat intr-un turneu in Asia, potrivit AFP.
Legat de diferendul dintre Beijing si Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est, Panetta a avertizat ca "si acest conflict s-ar putea extinde".
Obiectul litigiului, care a declansat la acest sfarsit de saptamana numeroase si violente manifestatii antijaponeze in mai multe orase din China, este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi. Acest arhipelag, care ar ascunde zacaminte de hidrocarburi, este revendicat si de Taiwan. Decizia de saptamana trecuta a Guvernului japonez de a cumpara aceste insule de la proprietarii lor privati, deci sa le nationalizeze, a provocat o reactie puternica din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave sa patruleze timp de cateva ore in jurul arhipelagului pentru a marca apartenenta acestuia la China.