x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Top Forbes de criză: mai mulţi bogaţi, averi mai mari

Top Forbes de criză: mai mulţi bogaţi, averi mai mari

de Sînziana Stancu    |    10 Mar 2011   •   11:56
Top Forbes de criză: mai mulţi bogaţi, averi mai mari
Sursa foto: /Reuters

155718-reuters-mohamed-azakir-2011-03-10t005925z-522703011-gm1e73a0k7c01-rtrmadp-3-billionaires-top10.jpgAnul acesta, topul miliardarilor lumii a stabilit două recorduri, cel al nu­mă­rului de nou-veniţi şi cel al creşterii valorii averilor. Astfel, în 2011 sunt 1.210 miliardari, faţă de 1.011 câţi erau anul trecut, iar averea totală a „clubului” acestor bogătaşi este de 4.500 de miliarde de dolari. O altă par­ticularitate a clasamentului este aceea că economiile în plină expansi­u­n­e, cum sunt Brazilia, Rusia, China şi India, au „contribuit” cu 108 din cei 214 de nou-intraţi în clasament.

Doi români figurează anul acesta în topul miliardarilor, ei fiind Dinu Pa­triciu, cu o avere estimată la
2,2 mi­liarde de dolari, care îl aşază pe lo­cul 540 de data aceasta faţă de anul tre­­cut, când, cu aceeaşi avere, ocupa lo­cul 437, şi Frank Timiş, care şi-a fă­­cut acum intrarea în clasament, pe lo­­­cul 1.057, deţinând o avere de  1,1 mi­liarde de dolari. Despre Patriciu, Forbes scrie că omul de afaceri român şi-a folosit banii obţinuţi pe vân­zarea com­paniei Rompetrol gru­pului pe­trolier din Kazahstan, KazMunaiGaz, în 2008, pentru a investi în afaceri din sectoarele energetic, imobiliar şi retail.

În ce-l priveşte pe Timiş, el a fă­cut investiţii în sectorul petrolului şi minereurilor, iar intrarea sa în „clubul mi­liardarilor” s-a datorat par­ti­ci­pa­ţi­i­lor deţinute în companii­le African Mi­nerals, African Petroleum şi Inter­na­tional Petroleum, ce operează în Kazahstan, potrivit For­bes. Publicaţia îl descrie însă pe mili­ar­darul român ca fiind un personaj „cu un trecut controversat. Compania britanică Regal Petroleum, condusă de Frank Timiş, a fost amendată în 2009 de autorităţile britani­ce cu aproximativ un milion de dolari pentru publicarea unor rapoarte inexacte despre rezer­vele de petrol ale aces­teia”. Timiş s-a născut în Ro­mâ­nia şi a ajuns apoi în Australia, unde şi-a început activitatea în domeniul minier la vârsta de 16 ani.

Există însă şi doi români care au ieşit din clubul miliardarilor. Primul este Ion Ţiriac, care anul trecut ocupa locul 937, iar anul acesta nu se re­gă­seş­te în topul Forbes. Şi Ioan Nicolae a „căzut” din clasament anul acesta, după ce în 2010 se situase pe locul 880.

Statele Unite îşi onorează şi anul acesta „blazonul”, fiind ţara cu cei mai mulţi miliardari – 413, în creştere cu 10 faţă de anul trecut, unul din trei miliardari din lume fiind american. Cu toate acestea, primul în topul miliardarului este şi în acest an mexi­ca­nul Carlos Slim, a cărui avere a cres­cut cu 38%, ajungând la 74 de mi­liarde de dolari. Astfel, magnatul telecomului mexican îl împinge din nou pe locul al doilea pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, care are o avere de 56 de miliarde de dolari, în creştere cu 3 miliarde faţă de anul trecut. Pe lo­cul al treilea se află miliardarul ame­rican Warren Buffett, cu o avere de 50 de miliarde de dolari, cu 3 mili­ar­de în plus faţă de anul trecut.

Clasamentul din acest an al mili­ar­darilor lumii se remarcă şi prin cei mai „inspiranţi” nou-veniţi în club, care au găsit mijloace „deştepte” de a se îmbogăţi. Sunt şase reprezentanţi ai Facebook, iar grupul este condus de directorul general al compa­niei, Mark Zuckerberg, a cărui avere a crescut anul trecut cu 238%, la  13,5 miliarde de dolari.

Francezul Bernard Arnaul (LVMH), cu o avere estimată la 41 de miliarde, a urcat anul acesta pe locul 4 în top, de pe locul 7 pe care l-a de­ţi­nut în clasamentul de anul trecut, când avea o avere estimată la 29 de mi­liarde de dolari. Este urmat de ame­ricanul Larry Ellison, preşedintele Oracle, cu o avere de 39,5 mili­ar­de de dolari (în creştere cu aproxi­ma­tiv 10% faţă de anul trecut, când s-a situat pe locul 6). Magnatul indian al oţelului, Lakshmi Mittal, co­boa­ră anul acesta cu un loc, de pe 5, pe 6, averea lui fiind însă în creştere, de la 28 de miliarde în 2010 la 31,1 mi­liarde de dolari anul acesta. Pe lo­cul 7 se află spaniolul Amancio Ortega (Zara), cu o avere de 30 de mili­ar­de de dolari (27,5 miliarde anul trecut), pe locul 8, brazilianul Eike Ba­tista (mining.oil), care nu şi-a schimbat faţă de anul trecut nici poziţia în cla­sament, nici valoarea averii, care a ră­mas la 27 de miliarde de dolari.

Pe lo­­cul 9 se află indianul Mukesh Am­bani (Petrochems, oil&gas), singurul din topul primilor zece miliardari ai lumii a cărui avere a scăzut anul acesta la 25 de miliarde de dolari, de la 27, cât avea în 2010. Pe locul zece se află americanii Christy Wal­ton&family (Walmart), cu o avere estimată la 26,5 milioane de dolari.

Între alte particularităţi ale clasamentului Forbes din 2011 se remarcă şi aceea că, pentru prima oară în ul­ti­mul deceniu, Asia are mai mulţi mi­li­ardari decât Europa, adică 332, faţă de 300. De asemenea, Rusia numără cei mai mulţi miliardari din Europa, 76, detronând Germania, care are 52 de miliardari, iar Moscova este „fieful” miliardarilor, în capitala rusă fiind concentraţi cei mai mulţi – 79 de mi­liardari – faţă de oricare alt oraş din lume. Între marii perdanţi din acest an se numără fondatorul Ikea, In­gvar Kamprad, a cărui avere a scă­zut într-un singur an de la 17 la 6 mili­ar­de de dolari, ajungând de pe poziţia 11 deţinută anul trecut în top la 162.

 

Actriţa australiană Nicole Kidman, printre latifundiarii lumii
Cu ocazia topului miliardarilor lumii s-a făcut şi un clasament al celor mai mari deţinători de pământuri din lume. În Top 10 al acestora figu­rează, pe locul 8, actriţa australiană Nicole Kidman, dezvăluie Daily Mail. Compania deţinută de familia sa, Kidman Holdings, este al op­tu­lea latifundiar al lumii, cu ferme şi terenuri agricole ce însumează o suprafaţă echivalentă cu cea a Un­gariei. „Este cea mai mare proprie­ta­te privată nedeţinută de vreo mo­nar­hie sau stat din lume”, preci­zea­ză tabloidul britanic. Kidman Hol­ding a fost fondată de lordul Sid­ney Kidman în secolul al XIX-lea, care fugise de-acasă la vârsta de 13 ani cu un cal care vedea doar cu un ochi.

Prima în topul latifundiarilor pu­bli­cat de revista New Statesman este însă regina Marii Britanii, Elizabetha a II-a, care deţine terenuri de 6,6 mi­li­ar­de de acri în 32 de ţări ale Commonwealth-ului. Al doilea latifundiar al lumii este regele Abdullah al Arabiei Saudite, iar al treilea, Papa.

×