Mai multe trupe americane de muzică cer declasificarea documentelor în care se arată că la centrul de detenţie cu grad ridicat de securitate de la Guantanamo, unde Administraţia lui George W. Bush a închis mai mulţi terorişti şi suspecţi de terorism, au fost folosite cântece pentru torturarea deţinuţilor.
Printre trupele şi cântăreţii care au depus astăzi plângerea comună se numără REM, Rage Against The Machine, Nine Inch Nails, Britney Spears, Metallica, Eminem, Bruce Springsteen şi Bee Gees. Artiştii precizează, în solicitarea înaintată instanţei, că susţin campania publicitară transmisă pe canalele de televiziune prin care se urmăreşte închiderea închisorii de la Guantanamo. "Muzicienii protestează faţă de utilizarea muzicii în legătură cu acte de tortură care au avut loc la Guantanamo şi în alte locuri şi se alătură unei plângeri pentru obţinerea declasificării tuturor documentelor guvernamentale secrete care descriu felul în care era utilizată muzica.
Guantanamo este cunoscut în lumea întreagă ca unul dintre locurile unde fiinţe umane au fost torturate, de la simularea înecului până la dezbrăcarea forţată, trecând prin obligarea de a lua parte la acte sexuale umilitoare sau expunerea timp de de mai multe ore, fără întrerupere, la muzică pusă la un volum cu puţin mai redus decât nivelul la care crapă timpanul", a declarat Tom Morello, membru al trupei Rage Against The Machine.
"Noi am petrecut ultimii 30 de ani apărând valorile păcii şi ale justiţiei, pentru a afla astăzi că muzica unora dintre prietenii noştri a făcut parte din tehnicile de tortură, fără ca ei să ştie şi fără să îşi dea consimţământul. Este un lucru atroce", a declarat într-un comunicat grupul REM.
Artiştii, susţinuţi de o organizaţie nonguvernamentală specializată în publicarea documentelor declasificate (Arhivele de Securitate Naţională), au depus o petiţie la New York, în baza legii americane privind libertatea de informare. "Există numeroase dovezi că utilizarea prelungită a muzicii la volum ridicat făcea parte din arsenalul american pentru tortură la Guantanamo, în Irak şi în închisorile secrete ale CIA", confirmă cercetătoarea Jayne Huckerby de la Universitatea New York. Muzica puternică "era folosită pentru a umili, teroriza, pedepsi, dezorienta deţinuţii şi pentru a-i împiedica să doarmă, încălcând astfel legile internaţionale", a explicat Huckerby.