x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedia de la Smolensk: Cadavrul fostului preşedinte polonez Ryszard Kaczorowski a fost exhumat

Tragedia de la Smolensk: Cadavrul fostului preşedinte polonez Ryszard Kaczorowski a fost exhumat

22 Oct 2012   •   14:13
Tragedia de la Smolensk: Cadavrul fostului preşedinte polonez Ryszard Kaczorowski a fost exhumat
Sursa foto: MAXIM MALINOVSKY/AFP

Cadavrul fostului preşedinte polonez în exil Ryszard Kaczorowski şi al unei alte victime a accidentului avionului prezidenţial polonez, în aprilie 2010 la Smolensk, în vestul Rusiei, au fost exhumate luni dimineaţa la Varşovia, în urma unei identificări eronate, relatează AFP.

"Îndoieli privind identitatea cadavrului, apărute în documentaţia judiciară, a determinat Parchetul militar să exhumeze cele două cadavre", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Parchetului, Zbigniew Rzepa, refuzând să precizeze numele persoanelor exhumate. Potrivit presei poloneze, este vorba despre Ryszard Kaczorowski, al cărui cadavru ar fi fost schimbat cu cel al unei alte victime înhumate în locul lui.

"La cererea familiei, nu putem dezvălui identitatea persoanelor exhumate.Cadavrele au fost transportate la Cracovia (sud) pentru teste, după care vor fi duse la Academia de medicină judiciară din Wroclaw (sud-vest) pentru alte examene, în special teste ADN", a declarat Rzepa.

O altă eroare de identificare a victimelor accidentului de la Smolensk a condus deja la exhumarea cadavrului Annei Walentynowicz, eroină a luptei muncitoreşti împotriva comunismului şi cofondatoare a mişcării Solidaritatea, simultan cu exhumarea cadavrului unei alte femei, una fiind înhumată în locul celeilalte.

O a doua ceremonie funerară pentru Walentynowicz a avut loc la Gdansk (nord) în prezenţa familiei sale şi a lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui Lech Kaczynski, ucis în accident.

Parchetul intenţionează să dezgroape cel puţin alte două cadavre, a precizat Rzepa.

Avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă pe aeroportul din Smolensk, provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

Delegaţia poloneză urma să asiste la Katin, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile care marcau 70 de ani de la masacrul câtorva mii de ofiţeri polonezi prizonieri ai Armatei Roşii de către poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

×