x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, convins să decidă retragerea SUA din Acordul de la Paris de 22 de senatori finanţaţi de lobby-ul petrolier

Trump, convins să decidă retragerea SUA din Acordul de la Paris de 22 de senatori finanţaţi de lobby-ul petrolier

04 Iun 2017   •   15:40
Trump, convins să decidă retragerea SUA din Acordul de la Paris de 22 de senatori finanţaţi de lobby-ul petrolier

Un grup de 22 de senatori republicani, care au făcut totul pentru a-l convinge pe Donald Trump să retragă SUA din Acordul de la Paris, au încasat peste 10 milioane de dolari din partea industriei petroliere, a relatat sâmbătă săptămânalul francez L'Express. 

Această informaţie nu-i va ajuta probabil pe alegătorii americani să aibă încredere în aleşii lor, comentează ironic L'Express. 

Preşedintele american Donald Trump a decis încă de joi să se retragă din Acordul de la Paris. Decizia sa - criticată vehement pe plan internaţional, în special de Emmanuel Macron - urmărea, oficial, să respecte o promisiune a campaniei, să-şi asigure propria tabără şi să protejeze locurile de muncă americane, care nu sunt de altfel atât de ameninţate de aceasta. 

Alegerea sa ar fi fost motivată de scrisoarea pe care i-au trimis-o 22 de senatori republicani la sfârşitul lunii mai, potrivit presei americane. Problema este că aceşti 22 de aleşi au fost finanţaţi puternic de lobby-ul din sectorul petrolier, relevă The Guardian. Potrivit cotidianului britanic, din 2012, industria petrolului a finanţat campaniile acestor 22 de parlamentari la nivelul a 10 milioane de dolari. 

Printre ei, Ted Cruz - candidat învins în alegerile primare republicane - a încasat chiar 2,5 milioane de dolari la ultimele trei alegeri. În general, Partidul Republican al lui Donald Trump a încasat de 15 ori mai mulţi bani de la industriile legate de energia fosilă decât democraţii. Şi când se cunoaşte poziţia acestui sector asupra încălzirii climatice, ai de ce să te îngrijorezi. 

Dar, potrivit The Guardian, aceşti 10 milioane nu ar fi decât partea vizibilă a icebergului. Din 2012, candidaţii republicani ar fi profitat de sume mult mai importante - 90 de milioane de dolari în total - trecând prin circuite neoficiale.AGERPRES

×