x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Erdogan îi critică pe cei care îi pun la îndoială afirmaţiile legate de descoperirea Americii

Turcia: Erdogan îi critică pe cei care îi pun la îndoială afirmaţiile legate de descoperirea Americii

de Agerpres    |    27 Noi 2014   •   14:46

Preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a criticat presa occidentală care i-a ironizat declaraţiile recente prin care acesta asigura că America a fost descoperită de fapt de musulmani, acuzând-o că are o 'problemă de ego', relatează AFP.

'În urmă cu doar două săptămâni, am zis că musulmanii au descoperit America înaintea lui Cristofor Columb. De atunci, am devenit ţinta unor critici violente din partea presei occidentale', a remarcat Erdogan într-un discurs rostit la Istanbul în faţa unei organizaţii economice islamice.

'Doar pentru că am repetat un fapt bazat pe cercetare ştiinţifică, am fost criticat de presa occidentală şi de străinii care trăiesc printre noi (turcii orientaţi spre Occident, n.r.), care suferă de o problemă de ego', a adăugat el.

Erdogan, care conduce fără echivoc Turcia de peste 11 ani, a suscitat una dintre numeroasele polemici ale cărui protagonist este când a afirmat, la 15 octombrie, că navigatori musulmani au pus prima dată piciorul pe continentul american încă din secolul al XII-lea, cu peste 200 de ani înaintea lui Cristofor Columb.

Oficial, data descoperirii Lumii Noi este considerată 12 octombrie 1492. Patru expediţii, finanţate de regii din epocă, conduse de navigatorul spaniol Cristofor Columb, au pornit în căutarea celei mai scurte rute comerciale în India. Dar câţiva istorici sau teologi musulmani, ultraminoritari, au pus la îndoială recent această descoperire, sugerând o prezenţă musulmană anterioară în America, cu toate că niciun vestigiu de inspiraţie islamică nu a fost descoperit vreodată acolo.

Şeful statului turc i-a criticat dur joi pe cei care, potrivit lui, vor să îi împiedice pe musulmani să mai 'pună la îndoială ceva'.

×