x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia încalcă suveranitatea Irakului. Ankara a bombardat o stațiune turistică din nordul țării

Turcia încalcă suveranitatea Irakului. Ankara a bombardat o stațiune turistică din nordul țării

21 Iul 2022   •   13:10
Turcia încalcă suveranitatea Irakului. Ankara a bombardat o stațiune turistică din nordul țării

Turcia a bombardat, miercuri, provincia Dohuk din nordul Irakului, unde trăiește o numeroasă populație kurdă. În replică, autoritățile de la Bagdat au transmis ca vor își rezervă dreptul de a răspunde similar, transmite agenția Mehr News.

Bombardamentul a avut loc în localitatea Batifa, din provincia Dohuk, aflată în regiunea irakiană Kurdistan, și s-a soldat cu victime civile. Presa kurdă transmite că atacul a vizat mai multe zone turistice din districtul Zakho. Au fost ucise circa 8 de persoane, iar alți 23 de oameni au fost răniți, printre care se află femei și copii, potrivit șefului Direcției de turism din Zakho, Chiya Amin.

Președintele Irakului, Barham Salih, premierul Mustafa al-Kadhimi și președintele Parlamentului Al-Halbousi, au condamnat ferm atacul Turciei.

Kadhmi a acuzat Turcia de "încălcare flagrantă a suveranității irakiene și a vieții și securității cetățenilor irakieni", avertizând că Bagdadul își rezervă "dreptul deplin" de a răspunde la astfel de atacuri și acuzând Ankara că nu acordă atenție cererilor Irakului de a înceta să încalce suveranitatea țării.

Președintele Barham Salih a spus că "bombardamentul turcesc de la Duhok reprezintă o încălcare a suveranității țării și o amenințare la adresa securității naționale irakiene" și a calificat drept "inacceptabilă" repetarea loviturilor de artilerie ale Ankarei.

Toate victimele bombardamentului făceau parte dintr-un grup de turiști format din 200 de persoane, potrivit presei locale kurde, citându-l pe primarul din Zakho, Muhsin Bashir.

Politicienii șiiți, printre care președintele Asa'ib Ahl al-Haq, Qais Hadi Sayed Hasan al-Khazali, șeful Mișcării Naționale Wisdom Ammar al-Hakim, Hadi al-Ameri și Muqtada al-Sadr consideră atacul un act criminal pentru care Ankara trebuie să plătească. 

„Ceea ce a făcut Turcia este o declarație de război împotriva Irakului. Civilii sunt loviți cu obuze de artilerie, apa este aproape complet tăiată și se fac intervenții militare pe scară largă”, a declarat un consilier al lui Muqtada al-Sadr.

În mai multe zone din Irak au fost organizate proteste, inclusiv la Bagdad și Najaf, în  cadrul cărora au ars steagurile Turciei. 

Autoritățile turce consideră Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept organizație teroristă. 

 

×
Subiecte în articol: turcia irak