Premierul islamist-conservator, Recep Tayyip Erdogan, candidat la alegerile prezidenţiale din august, şi-a lansat sâmbătă campania electorală şi le-a făcut partizanilor săi promisiunea că va fi un şef de stat dotat cu o putere solidă, capabil să angajeze Turcia către "un nou început".
"Facem primul pas spre un nou început", a declarat Erdogan în faţa unei mulţimi de susţinători entuziaşti, în cursul primului său miting electoral, organizat în oraşul Samsun (nord).
Recep Tayyip Erdogan, care şi-a anunţat pe 1 iulie candidatura la prezidenţiale, a fost aclamat zgomotos de simpatizanţii formaţiunii sale politice, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), agitând drapele naţionale şi ale AKP.
El a făcut o alegere simbolică organizând la Samsun primul său miting electoral, pentru că în acest port de la Marea Neagră fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a declanşat, în 1919, războiul pentru independenţa Turciei împotriva puterilor străine.
"Nouăzeci şi cinci de ani mai târziu, deschidem campania pentru prezidenţiale la Samsun, un pas nou pentru o Turcie nouă", a afirmat prim-ministrul.
Premierul islamist-conservator, căruia adversarii săi îi reproşează că vrea să impună valorile religioase musulmane în detrimentul regimului laic al ţării, rămâne omul politic cel mai popular şi ar urma să câştige fără probleme primul tur al prezidenţialelor de la 10 august.
Erdogan a reamintit că intenţionează să extindă atribuţiile preşedintelui, care în luna august va fi ales pentru prima dată prin vot universal, în condiţiile în care această funcţie, exercitată în prezent de preşedintele Abdullah Gul, avea atribuţii în special protocolare.
"Am dovedit că suntem în serviciul poporului", a subliniat Erdogan, făcând promisiunea că noul preşedinte îşi va exercita atribuţiile pe deplin, în timp ce dorinţa sa de a extinde prerogativele şefului statului stârneşte îngrijorare în ţară.
"Este posibil să fii şeful statului şi să stai pe scaun fără să faci nimic?!", s-a adresat el mulţimii.
Considerat de partizanii săi ca fiind omul care a asigurat stabilitatea ţării, Recep Tayyip Erdogan, 60 de ani, a trebuit să facă faţă unui scandal de corupţie în care au fost implicaţi apropiaţi ai regimului, precum şi unei puternice mişcări de contestare, marcată de manifestaţii, adversarii săi reproşându-i autoritarismul.