Europarlamentarul democrat-liberal Călin Cătălin Chiriţă a depus o propunere de rezoluţie privind promovarea dreptului la educaţie în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Documentul semnalează, pentru prima dată în Parlamentul European, că în Ucraina există o minoritate de limba română, care numără peste 410.000 persoane (înregistrate ca români şi moldoveni la recensământul din 2001), conform datelor oficiale ale guvernului Ucrainei. "Demersul meu este în concordanţă atât cu obiectivele Uniunii Europene de promovare a drepturilor omului, cât şi cu obiectivele României şi cu dezideratele românilor de peste graniţe, din Ucraina. Minoritatea română din Ucraina este o comunitate naţională tradiţională, cu profunde rădăcini istorice, care trăieşte în armonie cu majoritatea şi cu alte minorităţi, în special în Regiunea Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi zona Herţei), în Regiunea Odessa (raioanele din sudul Basarabiei), în Regiunea Transcarpatia (Maramureşul istoric)", îşi argumentează demersul Călin Cătălin Chiriţă.
În rezoluţia propusă, se "recomanda Ucrainei ca la Universitatea de stat din Cernăuţi să înfiinţeze secţii cu predare în limba maternă română la toate profilurile şi specializările existente". De asemenea, se recomanda Ucrainei să înfiinţeze secţii cu predare în limba maternă română în şcolile profesionale şi liceele existente în oraşele din regiunile menţionate mai sus. Proiectul de rezoluţie propus de Chiriţă se întemeiază pe articolul 113 din Regulamentul de procedura al Parlamentului European, pe Comunicarea Comisiei din 3 decembrie 2008 privind Parteneriatul Estic, pe Politica europeană de vecinătate şi rolul activ al UE în promovarea drepturilor omului în lume
Citește pe Antena3.ro