Ucraina va cere Statelor Unite şi Uniunii Europene să o ajute să plătească Rusiei datoria acumulată pentru livrările de gaze naturale, a declarat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, potrivit AFP, citată de Agerpres. 'Astăzi voi discuta la telefon cu vicepreşedintele american Joe Biden şi cu cancelarul german Angela Merkel pentru a găsi în special instrumentele financiare care să ne permită să plătim facturile energetice', a spus Iaţeniuk în timpul unei şedinţe de guvern.
Rusia a sistat în luna iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eşecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,6 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif cerut de Gazprom, ce este cu peste o sută de dolari mia de metri cubi mai mare decât cel de pe vremea când preşedintele Ucrainei era Viktor Ianukovici.
Ultima rundă de negocieri pe acest subiect dintre Kiev şi Moscova a fost întreruptă în noaptea de miercuri spre joi, compania Gazprom condiţionând reluarea tratativelor de încheierea unui acord între Ucraina şi Uniunea Europeană pentru finanţarea plăţii datoriei. Comisia Europeană nu a indicat dacă poate oferi vreun ajutor Kievului şi a cerut la rândul ei Ucrainei şi Rusiei să ajungă la un acord pentru deblocarea livrărilor de gaze.
O propunere avansată în cadrul negocierilor prevede rambursarea de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari pentru facturile neonorate către Gazprom, dintre care două miliarde până la sfârşitul lunii octombrie, şi un angajament din partea Gapromului de a livra Ucrainei cel puţin 5 miliarde de metri cubi la preţul de 385 de dolari mia metri cubi. Însă, după cum a recunoscut şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, problema rămâne finanţarea, Ucraina fiind în acest moment 'practic insolvabilă'.
Şi preşedintele rus Vladimir Purin a cerut săptămâna trecută Statelor Unite şi Uniunii Europene să ajute Ucraina să obţină fonduri, inclusiv de la organismele financiare internaţionale, pentru a plăti Gazpromului datoria la gaze.