x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE reia importurile de carne din SUA

UE reia importurile de carne din SUA

05 Feb 2013   •   11:28
UE reia importurile de carne din SUA
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Comisia Europeană a aprobat luni utilizarea acidului lactic pentru decontaminarea carcaselor bovine precum şi importul de porci vii proveniţi din SUA, un gest de deschidere faţă de autorităţile de la Washington înaintea unei posibile lansări a negocierilor pentru un acord de liber schimb transatlantic, relatează AFP.
Cele două măsuri vor intra în vigoare de la 25 februarie 2013.

Problema tratării carcaselor bovine cu acid lactic era un subiect de dispută între SUA şi UE, în condiţiile în care această substanţă este larg utilizată de abatoarele din SUA în timp ce UE interzicea importurile de carne tratată în acest mod.

Măsura 'va contribui la reducerea contaminării cu cei mai importanţi patogeni care sunt la originea intoxicaţiilor alimentare precum E.coli şi salmonela', a precizat Comisia într-un comunicat. Însă 'posibilitatea utilizării acidului lactic nu trebuie să fie considerată un substitut al practicilor corecte şi a normelor igienice din abatoare', avertizează executivul comunitar.

Miniştrii europeni ai agriculturii nu au reuşit să ajungă la un acord în acest dosar la reuniunea lor din luna noiembrie 2012 astfel că era de datoria Comisiei Europene să ia o decizie. Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară (EFSA) a emis un aviz favorabil încă din luna iulie 2011.

Un astfel de acord între UE şi SUA este evocat de mai mulţi ani. Un grup de lucru a fost înfiinţat în luna noiembrie 2011 şi o decizie politică privind lansarea oficială a negocierilor ar putea fi luată în curând, sub preşedinţia irlandeză a UE care a făcut din acest subiect una din priorităţile sale. AGERPRES
 

×
Subiecte în articol: carne import sua