x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE şi-a dat seama ce mică e in faţa Rusiei

UE şi-a dat seama ce mică e in faţa Rusiei

de Anca Aldea    |    08 Noi 2007   •   00:00

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii din cadrul Consiliului European pentru Afaceri Externe, care şi-au făcut public studiul chiar in ziua in care Duma rusă a votat in unanimitate suspendarea tratatului CFE

Uniunea Europeană este conştientă de faptul că pierde tot mai mult teren in relaţia cu Rusia. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii din cadrul Consiliului European pentru Afaceri Externe, care şi-au făcut public studiul chiar in ziua in care Duma rusă a votat in unanimitate suspendarea tratatului CFE, care limitează deţinerea de arme convenţionale in Europa.
Analiştii sunt de părere că a devenit imperativă nevoia de elaborarea, de către UE, a unei strategii comune care să prezinte interesele europene la curtea moscovită. "Strategia din anii ’90 prin care Europa a incercat «să occidentalizeze» o Rusie pe atunci slăbită şi indatorată a eşuat, aşa că ţările membre ale UE au subminat o abordare comună a relaţiei cu Kremlinul, incheind singure inţelegeri cu Rusia", susţin analiştii citaţi de Reuters şi preluaţi de Rompres. "In ziua de azi, Moscova stabileşte agenda relaţiilor UE-Rusia şi o face in aşa fel incăt sfidează din ce in e mai mult regulile jocului", spune Joschka Fischer, fost ministru de Externe al Germaniei, care este şi copreşedinte al Consiliului European pentru Afaceri Externe.

DOUĂ TABERE. Statele membre UE abordează Rusia in două feluri - "ori au o politică de ingrădire faţă de o ameninţare pe care o percep din partea Moscovei, ori văd in Rusia un potenţial partener care se strecoară vrănd-nevrănd in sistemul european", se mai arată in raport. Documentul prezintă Germania, Franţa, Italia şi Spania ca fiind parteneri strategici care şi-au construit relaţii bilaterale speciale cu Rusia, fapt care ar submina uneori, in opinia autorilor, interesele comune ale UE privind, de exemplu, energia sau relaţiile cu fostele state din blocul sovietic. Alte zece state - Austria, Belgia, Bulgaria, Finlanda, Ungaria, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia şi Portugalia - abordează o "prietenie pragmatică" in relaţia cu Rusia, tinzănd să pună pe primul loc schimburile comerciale şi lase deoparte eventualele animozităţi cu Moscova.

HOP ŞI ROMĂNIA. Celelate nouă ţări - Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Letonia, Olanda, Suedia şi Romănia - păstrează o "distanţă pragmatică" faţă de ruşi, au relaţii comerciale cu acest stat, dar nu ezită să-l critice uneori in domenii ca democraţia sau drepturile omului.
In concluzie - se arată in raport - UE ar trebui să insiste asupra implementării de către Rusia a tuturor acordurilor şi standardelor pe care şi le-a asumat, condiţionănd chiar participarea Rusiei in G8 de respectarea legilor internaţionale.

×
Subiecte în articol: externe Rusia