x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un afiș fals îi îndeamnă pe elvețieni să își pârască vecinii care nu fac economie la energie

Un afiș fals îi îndeamnă pe elvețieni să își pârască vecinii care nu fac economie la energie

15 Sep 2022   •   11:20
Un afiș fals îi îndeamnă pe elvețieni să își pârască vecinii care nu fac economie la energie

Autoritățile elvețiene au lansat o investigație, după ce în mediul online au apărut imagini cu un afiș fals prin care cetățenii sunt îndemnați să își pârască vecinii care nu fac economie la energie. Unii experți cred că este o campanie de dezinformare comandată de ruși, scrie Reuters.

Pe rețelele de socializare a circulat o imagine-afiș în care apar o femeie tânără vorbind la telefon și întrebarea: „Vecinul tău are încălzirea setată la mai mult de 19 grade Celsius? Vă rugăm să ne contactați".

O recompensă de 200 de franci elvețieni este oferită în imagine, care mai conține logo-ul guvernului elvețian și un număr de telefon al Departamentului pentru Mediu, Transport, Energie și Comunicații (UVEK).

UVEK a anunțat că afișul este fals și a lansat o anchetă.

„Guvernul federal nu are nicio legătură cu acest apel și se distanțează în mod oficial de el. Nu există astfel de afișe ale guvernului federal și nici solicitări asemănătoare, este evident că este vorba de o manipulare", scrie UVEK, într-un comunicat.

Mai mulți utilizatori online și experți au stabilit că afișul este fals.

Marc Owen Jones, profesor asociat la Universitatea Hamad bin Khalifa din Qatar, a declarat că acesta ar putea avea legături cu propaganda rusă care încearcă să răspândească temeri legate de creșterea costurilor energiei.

„Este o imagine photoshopată, și una destul de bună", a scris, pe Twitter, Jones, care cercetează modul în care au fost folosite rețelele sociale pentru a răspândi dezinformarea.

O postare de pe Twitter care a răspândit imaginea „provoacă numeroase temeri cu privire la prețul gazelor, deviind atenția de la faptul că invazia Rusiei în Ucraina a fost un factor cheie al acestei situații", a mai precizat profesorul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: economie elvetia