'Criza in Romania: Ministrul Afacerilor Externe, revocat pentru derapajele verbale la adresa manifestantilor', 'Debarcat in timpul reuniunii', 'Ministrul de Externe afla despre demitere prin sms', titreaza presa de limba franceza, care comenteaza modul in care ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a fost demis de catre premierul Emil Boc.
'Ministrul Afacerilor Externe fusese desemnat acum o saptamana pentru a incepe un dialog cu societatea civila. El se afla inca la Bruxelles la o reuniune a ministrilor europeni de Externe. Decizia finala ii va reveni presedintelui, care are posibilitatea de a invalida aceasta revocare', comenteaza Le Courrier des Balkans intr-un articol aparut, desigur, inaintea numirii lui Cristian Diaconescu in locul lui Baconschi. Publicatia remarca faptul ca strategii politici ai Opozitiei incearca sa puna in miscare niste strategii politice, dar PSD si PNL, care compun USL, nu sunt de acord asupra masurilor care trebuie adoptate. 'PSD a propus o greva parlamentara a deputatilor USL, in timp ce la PNL se ia in calcul demisia tuturor deputatilor Opozitiei', noteaza Le Courrier des Balkans.
O indepartare de ministru neobisnuita
Gesturi politice care nu-i afecteaza pe 'Indignatii' de la Bucuresti. Luni, deja rasuna in piata 'Cu Baconschi nu se face primavara!', arata publicatia citata.
Radio France Internationale remarca, la randul sau, pe site, criza romaneasca si anunta ca demiterea ministrului de Externe s-a facut prin sms. 'Criza politica din Romania continua. De zece zile, strada cere demisia presedintelui Basescu, dar si pe cea a Guvernului. Romanii denunta de asemenea intreaga clasa politica a tarii, iar in aceasta zi de 23 ianuarie pentru prima oara un membru al Guvernului, ministrul de Externe Teodor Baconschi, a fost fortat sa-si paraseasca postul. Folosise cuvinte foarte dure la adresa manifestantilor', comenteaza RFI. Francezii subliniaza insa ca, diplomat de cariera, Teodor Baconschi era cunoscut deja pentru iesirile sale prea putin diplomatice.
'Confruntat cu presiunea strazii si contestarea din partea Opozitiei, care cere alegeri anticipate, premierul l-a sacrificat pe Teodor Baconschi. O revocare care si ea s-a facut intr-o maniera putin obisnuita. Seful Guvernului l-a anuntat pe ministru despre demiterea lui printr-un sms, ministrul participand la momentul respectiv la o reuniune a omologilor sai la Bruxelles', comenteaza RFI.
La randul sau, 20Minutes.fr vorbeste despre demiterea lui Baconschi, afirmand ca s-a facut pentru a sanctiona afirmatiile sale despre miscarea de protest 'uneori violenta, care are loc de peste zece zile impotriva politicii de austeritate'. 'Luni, pentru a 11-a zi consecutiv, o noua adunare a avut loc in centrul Bucurestiului. Majoritatea manifestantiilor s-au desfasurat pana in prezent in liniste. Miscarea de protest denunta politica de auteritate dusa de presedintele Traian Basescu si de Guvern, care combina scaderea salariilor cu cresterea impozitelor', comenteaza 20Minutes.fr.
Presa straina, despre demiterea lui Baconschi si proteste
Ziarele straine scriu despre sesiunea extraordinara a Parlamentului si demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi (foto), pe fondul protestelor de la Bucuresti. 'Ministrul de Externe roman demis din cauza «derapajelor verbale» la adresa manifestantilor', titreaza Le Monde, preluat de Rador. Ziarul parizian relateaza ca domnul Baconschi 'si-a moderat ulterior comentariile la adresa manifestantilor, recunoscand 'autismul clasei politice dupa caderea comunismului'.
Din Austria, ziarul Der Standard are un titlu similar: 'Protestatari insultati – premierul il demite pe ministrul de Externe'. 'Anuntul a fost facut in timpul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, convocate la solicitarea opozitiei, pentru a discuta despre situatia sociala creata de masurile de austeritate adoptate de Guvern, dar si despre protestele care dureaza de zece zile si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate', relateaza Der Standard. Publicatia austriaca consemneaza si reactia liderului PDS, Victor Ponta, care 'a afirmat ca nu ar avea cum sa nu fie de acord cu decizia de demitere a lui Teodor Baconschi, dar ca aceasta este tardiva si reprezinta prea putin'.
Si ziarul spaniol El Mundo scrie despre revocarea ministrului roman de Externe in cursul sesiunii extraordinare a Parlamentului. In timp ce 'opozitia social-democrata si liberala cere conservatorului Boc demisia Guvernului sau si convocarea alegerilor anticipate', noteaza in continuare El Mundo, 'pe un ton conciliant, Boc si-a reafirmat pledoaria pentru masurile de austeritate ale guvernului sau si a refuzat sa demisioneze, facand apel la necesitatea stabilitatii economice si politice a tarii'. Washington Post scrie ca 'reducerile salariale, cresterile fiscale si coruptia larg raspandita' sunt factorii declansatori ai protestelor. 'Indignatii' de la Bucuresti 'au gasit ocazia sa se opuna cosmarului unei permanente austeritati, saracii si nefericiri', remarca publicatia elena To Vima.
Insa, 'cei care se indoiesc eventual de intentiile legate de acordul cu FMI ale Guvernului Boc dupa revolta populara din ultimele zile vor avea in mod sigur prilejul sa le constate la data de 25 ianuarie, cand va sosi la Bucuresti delegatia FMI, in frunte cu Jeffrey Franks', puncteaza publicatia din Grecia.