Euroscepticul Vaclav Klaus, preşedintele ceh a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene şi al cărei parlament a adoptat până la urmă Tratatul de la Lisabona, a lăsat să planeze incertitudinea în previnţa că el va parafa noul document menit să reformeze instituţiile europene.
"Nu sunt încă pregătit să vă răspund", le-a spus Klaus ziariştilor de la Bruxelles, mai ales că tratatul trebuie să treacă şi de votul Senatului ceh până să ajungă la preşedinte. Parafa prezidenţială a lui Klaus va fi necesară pentru validarea Tratatului de la Lisabona. Din punct de vedere constituţional, preşedintele ceh nu are, în principiu, puterea de a-şi opune veto-ul la un asemenea tratat, însă incertitudinile persistă, iar în cazul în care Klaus nu va parafa documentul, Curtea Constituţională ar fi singura în măsură să tranşeze problema semnăturii, după ce va fi sesizată de Parlament, scrie AFP.
CRITICI ASPRE
Înaintea conferinţei de presă, Klaus criticase Tratatul de la Lisabona pentru faptul că prevede o sporire a puterilor Parlamentului European şi suprimă dreptul de veto al statelor membre ale UE, în anumite chestiuni. Criticile preşedintelui ceh au fost aplaudate de grupurile de eurosceptici din PE, dar respinse dur de socialişti şi de stânga. Preşedintele PE, germanul Hans-Gert Pottering, a ţinut să-i dea peste nas preşedintelui ceh, afirmând că discursul lui eurosceptic pronunţat în incinta instituţiei europene a fost proba cea mai bună a "funcţionării democratice a UE", unde fiecare cetăţean are dreptul să-şi exprime liber opinia.
Citește pe Antena3.ro