x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria, strategie de securitate, cu ochii pe maghiarii din vecini

Ungaria, strategie de securitate, cu ochii pe maghiarii din vecini

22 Feb 2012   •   21:00

Guvernul de la Budapesta a adoptat strategia de securitate nationala a Ungariei, care acorda prioritate comunitatilor maghiare din statele vecine, a informat marti Gazeta Ungara, citata de agentia MTI.

Decretul, care a intrat in vigoare miercuri, stabileste obiectivele nationale si defineste mijloacele guvernamentale prin care Ungaria isi poate promova interesele de securitate in calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

Strategia mentioneaza ca Ungaria, ca o tara deschisa din punct de vedere geografic si politic, este vulnerabila la intreruperi ale alimentarii cu energie, iar securitatea mediului este de asemenea supusa riscului. Securitatea tarii poate fi de asemenea pusa in pericol de o criza economica externa. Conform acesteia, riscul unui atac cu arme traditionale impotriva Ungariei sau a aliatilor sai este neglijabil, dar unele riscuri si amenintari necesita atentie. Stabilitatea anumitor regiuni invecinate este fragila, iar conflictele regionale ar putea declansa un raspuns militar. Extinderea globala a terorismului si a armelor de distrugere in masa sporeste instabilitatea si reprezinta o provocare tot mai mare pentru sistemul euro-atlantic si Ungaria.

Pentru securitatea Ungariei, stabilitatea si promovarea valorilor democratice de-a lungul granitelor de est si de sud sunt esentiale. Poli­tica de vecinatate a Ungariei cauta integrarea deplina a tuturor vecinilor sai in Uniunea Europeana, se mai arata in document.

Ungaria considera ca, de asemenea, comunitatile maghiare ar trebui sa ramana si sa prospere in tarile lor si sa beneficieze de o forma de autonomie adecvata situatiei lor. Prin legaturile sale cu comunitatile etnicilor maghiari si sustinand eforturile lor, Ungaria contribuie la stabilitatea din regiune si consolideaza relatiile de vecinatate, potrivit strategiei.

Partea referitoare la securitatea cibernetica sugereaza ca provocarile se vor multiplica si vor deveni mai urgente si, prin urmare, Ungaria ar trebui sa incerce sa consolideze securitatea sistemelor informatice impreuna cu partenerii sai.

In ceea ce priveste extremismul, strategia afirma ca o consolidare a monopolului statului asupra masurilor de aplicare a legii ar putea reusi suprimarea gruparilor extremiste. Dar pentru un rezultat suste­nabil, problemele sociale care stau la baza simpatiei fata de extremism trebuie tratate eficient. (Mediafax)

×