Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat, dupa sedinta de la APCE, schimbari care vor duce la recastigarea demnitatii romanilor de pretutindeni.
|
Corespondenta din Strasbourg |
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a enumerat in fata membrilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei principalele puncte de interes ale presedintiei Romaniei a Comitetului de Ministri a organizatiei.
Din nou, parlamentarilor li s-a confirmat angajamentul Romaniei fata de situatia din Balcanii de Vest, fata de regiunea Marii Negre si fata de eliberarea cetatenilor romani detinuti la Tiraspol, Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantoc. Ungureanu a comentat, la intrebarile jurnalistilor, situatia celor doi cetateni romani detinuti in Transnistria. "Neaplicarea sentintei Curtii Europene a Drepturilor Omului de eliberare a celor doi pune in discutie insusi sistemul european de protectie a drepturilor omului", a declarat ministrul, care a subliniat ca Romania va continua, din functia de presedinte al Comitetului de Minstri al Consiliului Europei, sa faca presiuni pentru eliberarea romanilor.
Dezbaterea recenta privind crimele regimurilor totalitare comuniste a ocupat la randul sau un loc important. Dupa ce, miercuri seara, parlamentarii au adoptat rezolutia privind condamnarea acestor crime, dar nu si elementele concrete (cum ar fi modificarea manualelor scolare, infiintarea muzeelor crimelor comuniste etc.), Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca Romania este gata sa gazduiasca o dezbatere internationala pe acest subiect fierbinte din Uniunea Europeana.
OBIECTIVE PENTRU DIASPORA. Intr-o conferinta de presa ce a urmat discursului, ministrul s-a referit, pentru presa romana, si la o serie de schimbari care vor duce, crede el, la recastigarea demnitatii romanilor de pretutindeni: "S-a terminat cu experimentele. Departamentul pentru romanii de pretutindeni nu mai poate fi pus sub semnul intrebarii", a spus Ungureanu, care a precizat ca risipa de bani si lipsa de implicare politica vor inceta. La Sofia, dar si in orase din Spania si Italia, diplomatii romani vor ajunge in scurt timp si vor prelua responsabilitatea asupra problemelor comunitatilor romanesti istorice sau recente.
De asemenea, ministrul a adaugat ca au fost elaborate programe pentru cresterea gradului de educatie romaneasca a copiilor etnici din aceste comunitati. In ceea ce priveste rezultatele concursului de ocupare a posturilor din MAE roman, in special pentru Departamentul pentru romanii de pretutindeni, Ungureanu s-a declarat dezamagit mai ales de nivelul candidatilor, care, potrivit ministrului, dau dovada, in mod surprinzator, de necunoasterea limbii romane.