x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Columbia îl extrădează în Statele Unite pe cel mai mare traficant de droguri

UPDATE Columbia îl extrădează în Statele Unite pe cel mai mare traficant de droguri

25 Oct 2021   •   09:55
UPDATE Columbia îl extrădează în Statele Unite pe cel mai mare traficant de droguri

Autoritățle columbiene îl vor extrăda în SUA pe șeful celei mai mari bande de traficanți de droguri, scrie AFP. 

„Împotriva lui Otoniel există un mandat de extrădare în Statele Unite”, a spus ministrul apărării Diego Molano.

Dairo Antonio Usuga, numit Otoniel, are 50 de ani şi liderul Clan del Golfo. El a fost arestat, ieri, în jungla din nord-vestul Columbiei. La operațiune au participat 700 de militari și polițiști, alăcturi de 18 elicoptere. 

SUA a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru prinderea acestuia. 

„Este cea mai importantă lovitură a acestui secol pentru traficul cu droguri, dar nu ne vom opri aici”, a decarat preşedintele Ivan Duque.

Problemele traficului de droguri sunt grave în Columbia, guvernul acuzând  Armata de Eliberare Naţională (ELN) și organizația de gherilă FARC, care a capitulat după procesul de pace din 2016, că au bani din trafic de droguri. 

În 1993 autoritățile columbiene l-au împușcat pe Pablo Escobar. Însă aeastă țară este pe primul loc în lume la producția de cocaină. Totodată, SUA este cel mai mare cumpărător.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forţele armate ale Columbiei l-au capturat pe Dairo Antonio Usuga, cunoscut sub numele de Otoniel, în cea mai mare lovitură adusă traficului de droguri din ţara de la moartea lui Pablo Escobar, a declarat preşedintele Ivan Duque.

„Aceasta este cea mai mare lovitură din acest secol împotriva traficului de droguri din ţara noastră. Este comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar în anii 1990”, a spus șeful statului.

Otoniel, în vârstă de 50 de ani, a fost capturat în timpul operaţiunii Osiris într-o zonă rurală din regiunea Uraba din Columbia.

Operaţiunea Osiris a implicat peste 500 de membri ai forţelor speciale şi 22 de elicoptere, potrivit ministrului Apărării Diego Molano.

Columbia a oferit o recompensă de până la 3 miliarde de pesos (aproximativ 800.000 de dolari) pentru informaţii referitoare la locul în care se află Otoniel, în timp ce guvernul SUA a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice informaţie ce ar putea duce la localizarea lui.

Un ofiţer de poliţie a murit în timpul operaţiunii.

Otoniel este liderul grupului, Clan del Golf -Clanul Golfului. Clan del Golfo are aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea foşti membri ai grupărilor paramilitare de extremă dreapta.

Pe lângă traficul de droguri, Clan del Golfo este implicat în mineritul ilegal, spun autorităţile.

În martie, poliţia columbiană şi Departamentul de Combatere a Drogurilor din SUA au capturat-o pe sora lui Otoniel, Nini Johana Usuga, care a fost extrădată în Statele Unite pentru a se confrunta cu acuzaţii legate de trafic de droguri şi spălare de bani.

Dairo Antonio Usuga este acuzat că a trimis zeci de transporturi de cocaină în Statele Unite.

La capetele de acuzare se mai găsesc: uciderea mai multor ofiţeri de poliţie, recrutarea de minori şi abuzuri sexuale.

Mediafax

×
Subiecte în articol: columbia droguri Pablo Escobar otoniel sua