"Invadarea ilegală de către Rusia a Ucrainei a avut ca rezultat o situaţie de urgenţă în UE. În urma acestei acţiuni extrem de necinstite pe care o observăm la administraţia Putin în privinţa reducerii bruşte a fluxurilor de gaze de către Gazprom, vom adopta unele măsuri importante, dar ele vor fi temporar. Obiectivele climatice ale UE pentru 2030 şi 2050 rămân intacte. Deşi temporar am putea extinde folosirea cărbunelui, pe termen lung direcţia este clară", a spus Elina Bardram, director de afaceri internaţionale şi finanţare a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice la CE, citată de Reuters.
Livrările de gaze naturale din Rusia prin gazoductul Nord Stream1 au scăzut cu circa 40% săptămâna trecută, provocând și o explozie a prețurilor.
ȘTIRE INIȚIALĂ Reducerile livrărilor de gaze naturale din Rusia către Europa este considerată de Germania un ''atac'' pentru că urmărește ''semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei'', potrivit ministrului Economiei şi Climei, Robert Habeck, scrie AFP.
''Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaze prin Nord Stream este un atac la adresa noastră. Acest 'atac economic' a fost ''comis în mod deliberat' de Vladimir Putin. Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca. Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie'' prin 'creşterea preţurilor'', a spus acesta la o întâlnire cu responsabilii companiilor din industria de energie.
Gazprom a scăzut livrările cu 40% către UE prin gazoductul Nord Stream1 și apoi cu 33%, din cauza unor probleme tehnice.
În replică, Germania vrea să repună în funcțiune centralele pe cărbune până în 2024, în pofida deciziilor inițiale care prevedeau renunțarea totală la acestea până în 2030.