x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Van Gogh nu s-a sinucis. A fost împuşcat de un adolescent

Van Gogh nu s-a sinucis. A fost împuşcat de un adolescent

de Agerpres    |    17 Oct 2011   •   15:28

La mai bine de un secol de la moartea prin sinucidere a pictorului impresionist olandez Vincent van Gogh, afectat de saracie si neapreciat, scriitorii americani Steven Naifeh si Gregory White Smith au indoieli si sustin in cartea lor ''Van Gogh: The Life'' ca acesta ar fi fost impuscat mortal de un adolescent, scrie Daily Mail in editia de luni.

Naifeh si Smith sustin ca Van Gogh a fost ranit mortal de fratele adolescent al unui prieten, caruia ii placea sa-l tachineze si sa-l provoace pe artistul bolnav mintal si care a deschis focul cu un pistol in timpul unei confruntari in orasul francez Auvers-sur-Oise. Cei doi prezinta si o alta teorie, ca Van Gogh ar fi fost impuscat de doi baieti locali care se jucau cu un pistol defect.

Naifeh si Smith, laureati ai unui premiu Pulitzer pentru biografia artistului american Jackson Pollock, au facut cercetari timp de zece ani pentru cartea lor, ce va fi lansata marti in Marea Britanie. Ei sustin ca Van Gogh 'nu stia nimic despre arme' si ca 'nu s-a gasit niciodata vreo arma' la locul faptei sau in alta parte. Concluzia lor este ca Van Gogh a avut o 'istorie de izbucniri violente' si sugereaza ca un posibil dezacord ar fi dus la moartea violenta a lui.
Desi picturile lui Van Gogh sunt acum printre cele mai scumpe opere de arta din lume, ajungand la aproape 70 de milioane de lire streline, in timpul vietii artistul a vandut un singur tablou. Pictorul a trait in saracie lucie, suferind de boli mintale si fiind internat intr-un azil.

Episodul legat de modul in care si-a taiat urechea dupa o cearta cu pictorul Paul Gauguin a fost deja contestat de doi istorici de arta germani, care sustin ca Gauguin i-a taiat-o cu sabia in timpul unei incaierari iar cei doi artisti au convenit sa musamalizeze adevarul.

Potrivit versiunii oficiale a mortii sale, Van Gogh avea numai 37 de ani atunci cand a intrat intr-un camp din Auvers-sur-Oise, in seara zilei de 27 iulie 1890, si s-a impuscat in piept cu un revolver. Se pare ca ulterior a reusit sa se tarasca pana la un han din apropiere, murind doua zile mai tarziu in bratele fratelui sau Theo - fapt ce a consolidat pentru totdeauna reputatia sa de geniu tulburat.

Naifeh si Smith sustin ca exista dovezi solide impotriva acestei versiuni: Van Gogh nu a lasat niciun bilet de adio, iar glontul care l-a ucis a intrat in corpul sau 'dintr-un unghi neobisnuit, oblic - nu direct cum era de asteptat intr-o sinucidere'.

Cei doi au avut acces la mii de scrisori ale familiei si au beneficiat de cooperarea muzeului Van Gogh din Amsterdam, ajungand la concluzia ca o cearta cu fiul unui vecin a fost motivul real pentru care a fost impuscat, si avand in vedere ca si-a dorit moartea, nu a vazut niciun motiv sa invinuiasca pe cineva. Pictorul a facut confesiuni 'ezitante, fara tragere de inima si ciudat de echivoce' privind tentativa sa de sinucidere, pe care cei doi biografi le-au gasit neconvingatoare. Cum a fost posibil ca cineva impuscat mortal sa fie capabil sa mearga mai mult de o mila la han este un mister suplimentar, scriu cei doi.

Unii au speculat ca nebunia tot mai mare a lui Van Gogh ar fi putut fi cauzata de inhalarea sau inghitirea unor produse chimice din vopselele sale, de dependenta de absint, sau ca urmare a bolilor cu transmitere sexuala luate de la prostituate.

×