x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vecinii Rusiei caută protecţie împotriva Kremlinului

Vecinii Rusiei caută protecţie împotriva Kremlinului

10 Dec 2009   •   00:00

Intenţia preşedintelui rus de a obţine aprobarea Parlamentului pentru utilizarea forţei militare în afara Rusiei a alarmat ţările vecine, determinându-le să caute protecţie faţă de acţiunile impredictibile ale Kremlinului, a relatat Mediafax care citează agenţia RIA Novosti.



Potrivit Nezavisimaia Gazeta, preluată de RIA Novosti, inclusiv autorităţile proruse din Peninsula Crimea, în Ucraina, şi-au exprimat îngrijorarea prin vocea viceguvernatorului Sevastopolului, Vladimir Kazarin. În opinia acestuia, care este şi parlamentar în Crimea, hotărârea Rusiei a fost provocată de evenimente din Caucaz, în special de războiul cu Georgia din august 2008, în care a fost implicată şi flota rusă de la Marea Neagră. Astfel, "Ucraina, unde îşi are baza flota rusă, a fost implicată în acest conflict fără voia ei", a declarat Kazarin. De aceea este necesar ca Ucraina să creeze "contraponderi pentru diminuarea riscului în regiune". O măsură posibilă ar fi Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, lansat în 2009, cu şase ţări ex-sovietice de "importanţă strategică", anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

La rândul său, Serghei Tolstov, directorul Institutului Internaţional de Studii şi Analiză Politică din Kiev, a declarat că Ucraina ar putea folosi Parteneriatul Estic ca pe o "poliţă de asigurare" împotriva unui posibil "diktat" din partea Rusiei. Dar Kazarin a declarat că ar fi bine ca Ucraina să se bazeze pe Statele Unite şi Marea Britanie, care au oferit unele garanţii, dacă Ucraina rămâne non-nucleară.
Republica Moldova, membră a grupului GUAM, din care mai fac parte Georgia, Ucraina şi Azerbaidjanul, este de asemenea îngrijorată de tendinţa militantă a Rusiei. Noile autorităţi de la Chişinău, prooccidentale, ar putea încerca, prin intermediul Parteneriatului Estic, să invoce staţionarea trupelor ruse în Transnistria ca motiv suficient pentru a insista să obţină statutul de membru asociat al Uniunii Europene, fără întârziere. Autorităţile de la Chişinău speră, totodată, ca România să faciliteze integrarea Republicii Moldova în UE o dată cu Balcanii de Vest. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe