x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Veşti pentru romăni

Veşti pentru romăni

de Irina Cristea    |    30 Aug 2007   •   00:00

Copiii funcţionarilor romăni din cadrul instituţiilor europene vor avea acces gratuit la invăţămăntul din statele unde lucrează părinţii lor.

Copiii funcţionarilor romăni din cadrul instituţiilor europene vor avea acces gratuit la invăţămăntul din statele unde lucrează părinţii lor. Prevederea face parte dintr-un document aprobat marţi de Guvernul Romăniei.

Prin adoptarea de către Guvernul romăn a unei convenţii europene, copiii romănilor care lucrează in instituţiile Uniunii Europene pot frecventa gratuit şcolile din statele unde lucrează părinţii lor. Potrivit unui comunicat remis de Executiv, de această prevedere vor beneficia şi copiii romănilor angajaţi in cadrul Reprezentanţei Romăniei pe lăngă Uniunea Europeană.

Şcolile europene la care tinerii vor avea acces au fost infiinţate special pentru educaţia copiilor personalului din instituţiile comunitare. In comunicat se mai arată că modalităţile concrete de aplicare a Convenţiei privind definirea statutului şcolilor europene vor fi stabilite prin acte normative ulterioare, precizează Executivul.

Există in prezent 14 astfel de şcoli, repartizate in următoarele state comunitare: Italia, Belgia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie şi Luxemburg. In fiecare şcoală, procesul de instruire cuprinde trei cicluri, preşcolar, primar şi secundar.

VARIANTE. "Fiecare ţară are dreptul la propria secţie lingvistică, dacă se intruneşte numărul necesar de elevi pentru constituirea unei secţii lingvistice, respectiv 75 elevi in ciclul primar, după cinci ani de la deschidere şi 84 in ciclul secundar, după şapte ani de la deschidere. Elevii şcolilor europene se pot inscrie la secţiile deja existente sau la secţia naţională", se mai arată in textul remis de către Executiv. Secţiunile lingvistice naţionale pot fi deschise şi fără respectarea acestor criterii, in condiţiile in care cheltuielile aferente se suportă de către statul care solicită deschiderea.

Programele de invăţămănt ale diferitelor secţii lingvistice sunt identice, cu excepţia limbii materne. Bacalaureatul european este recunoscut in toate ţările membre, dar şi in anumite ţări, precum Elveţia şi Statele Unite.

×
Subiecte în articol: externe