Mai multe buletine de vot in urne decat votanti, 'turism electoral' cu autobuzul intre birourile de vot, voturi cumparate cu un pumn de ruble: povestite de unii sau chiar filmate si postate online, fraudele inregistrate la legislativele de duminica din Rusia au fost diverse si variate, comenteaza Le Parisien. Fie pe internet, fie in presa sau pur si simplu in conversatiile dintre prieteni, povestile despre fraudele electorale abundau luni, a doua zi dupa alegerile care i-au adus majoritatea in Parlament partidului Rusia Unita a lui Vladimir Putin.
Sigur este ca problema perturbarii votului a fost certificata si de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a vorbit despre 'incalcari frecvente' in timpul numararii voturilor. 'Procesul electoral a fost bine organizat, dar calitatea lui s-a deteriorat considerabil in timpul numararii voturilor, caracterizata prin incalcari frecvente ale procedurii, inclusiv prin indicii serioase cu privire la umplerea urnelor', a indicat OSCE, citat de AFP. Potrivit organizatiei, 'concurenta politica a fost limitata si neechitabila' in timpul campaniei, subliniind de asemenea 'lipsa independentei' autoritatilor electorale si mass-media. 'In pofida acestor neajunsuri', remarca organizatia cu sediul la Viena, 'alegatorii si-au putut exercita dreptul de a-si exprima alegerea'.
Partidul Comunist rus a anuntat insa luni ca va depune o plangere la Curtea Suprema, pentru a protesta fata de fraudele masive constatate la alegeri. Mai multe capitale occidentale, printre care Parisul si Berlinul, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu vestile despre neregulile de la alegeri, cerand sa se faca lumina in privinta acestora.
In Rusia insa, rezultatul parlamentarelor, ce reflecta o scadere a apetentei electoratului pentru partidul de guvernamant, a determinat o turnura in retorica premierului Vladimir Putin: daca inainte de alegeri liderul forte al rusilor lauda modul in care tara a facut fata crizei economice, acum spune ca tocmai criza este de vina pentru erodarea popularitatii formatiunii sale. Putin, candidat pentru al treilea mandat la prezidentialele din martie 2012, dupa cele doua detinute in 2000-2008, a sperat intr-un scor mai bun, care sa-l propulseze in viitoarea competitie electorala si sa justifice decizia sa de a reveni la Kremlin. Totusi, rezultatul obtinut de partidul sau la scrutinul de duminica nu este de natura sa-i amelioreze imaginea, comenteaza corespondentul la Moscova al Agerpres.
Partidul Rusia Unita al lui Vladimir Putin a obtinut majoritatea absoluta in Camera inferioara a Parlamentului (Duma), cu 238 de deputati din totalul de 450, potrivit datelor 'repartizarii preliminare a mandatelor', a anuntat luni Comisia Electorala, citata de AFP.
Partidul Comunist, clasat al doilea in alegerile legislative de duminica, va avea 92 de deputati, Rusia Dreapta (centru-stanga) va avea 64 de locuri, iar Partidul Liberal-Democrat (nationalist) 56, potrivit repartizarii mandatelor la acest scrutin proportional. Majoritatea absoluta, formata din 50%+1, consta din 226 de mandate din cele 450 din Duma de stat. In fosta legislatura, Rusia Unita a detinut 315 mandate din totalul celor 450, Partidul Comunist – 57, dublandu-si aproape rezultatul in urma scrutinului de duminica, Rusia Justa – 38 si Partidul Liberal-Democrat – 40 de mandate, reaminteste Agerpres.