x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie cu iz de înfrângere pentru Vladimir Putin

Victorie cu iz de înfrângere pentru Vladimir Putin

de Marina Constantinoiu    |    04 Dec 2011   •   21:00
Victorie cu iz de înfrângere pentru Vladimir Putin

Mai multe buletine de vot in urne de­cat votanti, 'turism electoral' cu au­to­buzul intre birourile de vot, voturi cumparate cu un pumn de ruble: po­ves­tite de unii sau chiar filmate si pos­tate online, fraudele inregistrate la legislativele de duminica din Rusia au fost diverse si variate, comenteaza Le Parisien. Fie pe internet, fie in presa sau pur si simplu in con­ver­sa­tii­le dintre prieteni, povestile despre fraudele electorale abundau luni, a doua zi dupa alegerile care i-au adus majoritatea in Parlament partidului Rusia Unita a lui Vladimir Putin.

Sigur este ca problema perturbarii votului a fost certificata si de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a vorbit despre 'incalcari frecvente' in timpul nu­mararii voturilor. 'Procesul electo­ral a fost bine organizat, dar calitatea lui s-a deteriorat considerabil in timpul numararii voturilor, caracterizata prin incalcari frecvente ale procedurii, inclusiv prin indicii serioase cu privire la umplerea urnelor', a in­di­cat OSCE, citat de AFP. Potrivit or­ganizatiei, 'concurenta politica a fost limitata si neechitabila' in timpul campaniei, subliniind de asemenea 'lipsa independentei' autoritatilor electorale si mass-media. 'In pofida acestor neajunsuri', remarca organi­zatia cu sediul la Viena, 'alegatorii si-au putut exercita dreptul de a-si exprima alegerea'.

Partidul Comunist rus a anuntat insa luni ca va de­pune o plangere la Curtea Suprema, pentru a protesta fata de fraudele ma­sive constatate la ale­geri. Mai multe ca­pitale occidentale, printre care Pa­risul si Berlinul, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu vestile despre neregulile de la ale­geri, cerand sa se faca lumina in pri­vin­ta acestora.

In Rusia insa, rezultatul parla­men­tarelor, ce reflecta o scadere a ape­tentei electoratului pentru parti­dul de guvernamant, a determinat o tur­nura in retorica premierului Vla­di­mir Putin: daca inainte de alegeri li­derul forte al rusilor lauda modul in care tara a facut fata crizei economi­ce, acum spune ca tocmai criza este de vina pentru erodarea popularitatii for­matiunii sale. Putin, candidat pentru al treilea mandat la prezidentialele din martie 2012, dupa cele doua de­ti­nute in 2000-2008, a sperat intr-un scor mai bun, care sa-l propulseze in vii­toarea competitie electorala si sa jus­tifice decizia sa de a reveni la Krem­lin. Totusi, rezultatul obtinut de partidul sau la scrutinul de du­mi­ni­ca nu este de natura sa-i amelioreze ima­ginea, comenteaza corespondentul la Moscova al Agerpres.

Partidul Rusia Unita al lui Vla­di­mir Putin a obtinut majoritatea absoluta in Camera inferioara a Parlamentului (Duma), cu 238 de deputati din totalul de 450, potrivit datelor 're­partizarii preliminare a manda­te­lor', a anuntat luni Comisia Electo­ra­la, citata de AFP.

Partidul Comunist, clasat al doilea in alegerile legislative de duminica, va avea 92 de deputati, Rusia Dreapta (centru-stanga) va avea 64 de locuri, iar Partidul Liberal-Democrat (na­tio­nalist) 56, potrivit repartizarii man­da­telor la acest scrutin proportional. Ma­joritatea absoluta, formata din 50%+1, consta din 226 de mandate din cele 450 din Duma de stat. In fos­ta legislatura, Rusia Unita a detinut 315 mandate din totalul celor 450, Par­tidul Comunist – 57, dublandu-si aproape rezultatul in urma scruti­nu­lui de duminica, Rusia Justa – 38 si Par­tidul Liberal-Democrat – 40 de man­date, reaminteste Agerpres.

×