Femeile si copiii sunt victime nu doar ale abuzurilor unui parinte sau sot violent, dar si ale autoritatilor, care trateaza cu lipsa de implicare si de compasiune cazurile de violenta domestica.
|
DEZILUZIE. femeile si copiii abuzati in familie nu gasesc un sprijin real in autoritati |
Romania depaseste Ungaria in ceea ce priveste protectia drepturilor copiilor si femeilor, este de parere Krisztina Morvai, o reputata activista din tara vecina noua. Morvai este profesor de drept la Universitatea Eötvös Lorand (ELTE), din Budapesta, si fondatoare a ceea ce ea insasi numeste "micul, modestul nostru ONG", Fundatia si centrul de educatie pentru cercetarea drepturilor femeilor si copiilor. Ea a lansat in presa ungara o vehementa campanie impotriva violentei domestice, chestiune ce a reusit sa aprinda opinia publica, relata ieri publicatia virtuala The Budapest Sun.
INDIFERENTA. Problema cu care Morvai se lupta de peste 10 ani este incapacitatea Justitiei si a autoritatilor de a trata cu umanism problema violentei domestice, chiar daca Ungaria se autoproclama o societate care protejeaza copiii si femeile. "Drepturile copiilor nu sunt intelese cum trebuie. Acestia sunt tratati ca simple piese de mobilier de catre tribunale. Nu exista ordine de restrictie, si se asteapta de la femeile sau copiii batuti acasa sa paraseasca domiciliul sau sa suporte in continuare abuzurile", spune Morvai, adaugand ca, "in acest sens, Ungaria este cu mult in urma Romaniei si a altor state din regiune".
PARTIDELE. Pentru ea, este un exemplu foarte clar ca autoritatile nu au habar de reglementarile europene in chestiunea violentei in familie si exista o inertie la nivelul partidelor politice ce tinde spre perpetuarea acestei situatii. "Liberalii nu vor ca statul sa se amestece in chestiunile private, de familie, iar conservatorii, din acelasi motiv, al inviolabilitatii vietii de familie", crede activista ungara. Morvai a reusit totusi sa stranga 50.000 de semnaturi, in baza carora Parlamentul a stabilit primavara lui 2004 ca data-limita pentru initierea unor actiuni necesare, precum emiterea de ordine de restrictie si protectie. Insa data-limita a trecut, fara ca Parlamentul sa-si respecte obligatiile. "Autoritatile petrec mai mult timp luptand impotriva ONG-ului nostru decat protejand femeile si copiii", spune cu tristete Morvai.
DRAMATIC
|
Cel mai recent caz de violenta domestica ce scoate in evidenta indiferenta autoritatilor este cel al lui Sebesty...n, un baietel de 11 ani, care era batut cu regularitate de tatal sau, cand locuia cu el in Germania. Baiatul a fost adus in Ungaria de mama sa, insa un tribunal a decis ca el trebuie sa se intoarca fortat la tatal sau, si orice probleme ar avea acolo, sa le rezolve statul german. Sebesty...n a amenintat ca se sinucide daca este fortat sa se intoarca si, la presiunea opiniei publice, tribunalul a amanat deocamdata punerea in aplicare a sentintei sale.
|