Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acţiunilor de combatere a propagării virusului Zika, suspectat de provocarea la nou-născuţi a unor malformaţii congenitale şi a unor afecţiuni neurologice grave, informează EFE marţi.
Măsura a fost luată după ce luni seara, la finalul reuniunii unui comitet de urgenţă, OMS a declarat că ''recenta creştere a numărului de cazuri de microcefalie şi de alte afecţiuni neurologice înregistrate în Brazilia, după o situaţie asemănătoare petrecută în Polinezia Franceză în 2014, reprezintă o urgenţă globală de sănătate publică''.
Potrivit OMS, patru ţări - Brazilia, Franţa, SUA şi Salvador - au furnizat informaţii în legătură cu o posibilă asociere a acestor probleme de sănătate cu virusul Zika, propagat prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti.
O decizie similară a mai fost luată de OMS doar în alte trei ocazii până acum: în legătură cu poliomielită, gripa H1N1 şi ebola, a detaliat într-o conferinţă de presă la Geneva, Antony Costello, un expert în probleme de microcefalie din cadrul acestei organizaţii.
Noua structură, care a fost înfiinţată rapid ''în virtutea unor lecţii învăţate în timpul crizei Ebola'', a început deja să lucreze, a asigurat el.
''Nu putem ignora faptul că s-a multiplicat brusc numărul cazurilor de microcefalie. Patru mii de cazuri suspecte reprezintă mult'' prin comparaţie cu situaţia obişnuită, a apreciat expertul.
''Credem că asocierea (între virus şi malformaţii) este vinovată'', până la proba contrarie, ''când se va dovedi că este nevinovată'', a subliniat Antony Costello. ''Ştim că infecţiile virale pot cauza microcefalie şi din această cauză avem suspiciuni'', a adăugat el.